© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Honkonge demokratijos aktyvistai penktadienį susirėmė su policija prie vyriausybės būstinės, smarkiai padidėjus įtampai, nors administracija paskutinę minutę pasiūlė surengti derybas, o Pekinas pareiškė, kad šios demonstracijos “pasmerktos nesėkmei”.

Užsienio šalių vyriausybės ir žiniasklaida sutelkė dėmesį į krizę, besivystančią vienoje iš pasaulio finansų sostinių: JAV, Europa ir Japonija išsakė susirūpinimą, o buvęs paskutinis Honkongo britas gubernatorius pareiškė, kad Pekinas elgiasi “kvailai”, nerodydamas didesnio pasitikėjimo 7 mln. gyventojų turinčiu miestu.

Tačiau Kinija dar kartą pasmerkė protestų judėjimą, sakydama, kad “nėra vietos daryti nuolaidoms dėl svarbių principų”.

Nors dauguma naktį protestavusių žmonių iki penktadienio paryčių išsivaikščiojo namo, apie 100 jų pasiliko prie vyriausybės komplekso, kuris dabar yra naujas demonstracijų židinys, vykstant neramumams, dėl kurių penkias dienas gyvenimas buvo paralyžiuotas kai kuriuose Honkongo rajonuose.

Demonstrantai iškėlė ultimatumą, reikalaudami, kad vyriausiasis administratorius Leung Chun-yingas (Leng Dženingas) atsistatydintų iki penktadienio vidurnakčio, o Pekinas garantuotų visišką demokratiją buvusioje Britanijos kolonijoje, užuot atrinkinėjęs kandidatus, kurie nori siekti administracijos vadovo posto per 2017 metų rinkimus.

Leung Chun-yingas atsisakė pasitraukti, tačiau dramatiškai pasirodęs per televiziją prieš sueinant ultimatumo terminui vidurnaktį, jis paskyrė savo įgaliotinį derėtis su įtakinga studentų organizacija, kuri buvo viena iš pagrindinių protestų organizatorių.

Tačiau iki penktadienio popietės nebuvo jokių ženklų, kad tokios derybos prasidėjo.

Daugelis įtaria, kad Leung Chun-yingas tik stengiasi laimėti laiko, tikėdamasis, jog Honkongo visuomenė pavargs dėl sumaišties, keliamos masinių sėdimųjų protestų, kai verslas praranda pinigus, mokyklos uždaromos ir trikdomas susisiekimas autobusais.

“Manau, jis vengia žmonių, kurie išsako savo požiūrį”, – 19-metė Abigail Hon (Abigeil Hon) sakė naujienų agentūrai AFP.

“Nuo dabar ketinu likti visą naktį. Tikimės, kad Leung Chun-yingas sugebės atsigręžti į šią problemą ir atsakys į tai, ko dabar reikalaujame”, – pabrėžė protestuotoja ir pridūrė, kad nori, jog administratorius tiesiogiai kalbėtųsi su studentais.

Tačiau protesto judėjimas “Occupy Central” pareiškė sveikinantis derybas ir išreiškė viltį, kad jos “taps posūkio tašku dabartinėje politinėje aklavietėje”.

Policija prasibrovė pro maždaug 100 demonstrantų, blokavusių vieną vyriausybės būstinės išėjimą. Pareigūnai aiškino, kad greitoji pagalba nori išvežti vieną sunkiai susirgusį pareigūną. Kilus sumaiščiai, protestuotojai atsisakė pasitraukti ir skandavo “Melagiai!”

Rugpjūčio 31 dieną Kinijos centrinė vyriausybė paskelbė, kad Honkongas galės rinkti savo administracijos vadovą 2017 metais, tačiau tik iš kandidatų, kuriuos patvirtins Pekinui ištikimų veikėjų komitetas, o protestų kampanijos dalyviai tokį sprendimą atmetė kaip “imituojamą demokratiją”.

Penktadienį dienraštis “People’s Daily”, valdančiosios Komunistų partijos ruporas, savo vedamajame pažymėjo, kad Pekino pozicija nepakito.

“Laikytis Nacionalinio Liaudies Kongreso nuolatinio komiteto (rugpjūčio 31-osios) nutarimo yra būtinas ir vienintelis sprendimas”, – pareiškė laikraštis, pridūręs, kad protestuotojai eina “prieš teisinius principus ir yra pasmerkti nesėkmei”.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: