© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Situacija nuo Ebolos viruso protrūkio kenčiančioje Vakarų Afrikoje išlieka itin trapi, ir Europa neturi manyti, jog problema yra toli, sako į regioną išvykstantis Europos Sąjungos (ES)sveikatos ir maisto saugos komisaras Vytenis Povilas Andriukaitis.

“Mes stovime prieš didelę problemą, kaip tai suvaldyti – neturime teisės sudaryti įspūdžio, kad ši virusinė Ebolos banga yra kažkur kitur, kažkokių šalių problema. Neduok Dieve, virusas plistų, mutuotų – tada tai taptų pasauline grėsme”, – BNS telefonu iš Briuselio trečiadienį sakė V.P.Andriukaitis.

Lietuvos deleguotas eurokomisaras trečiadienį išvyksta į tris Ebolos viruso krečiamas Vakarų Afrikos valstybes – Sierą Leonę, Liberiją ir Gvinėją.

Vizito metu numatyti susitikimai su šalių vadovais, sveikatos ministrais bei kitais pareigūnais, atsakingais už situacijos koordinavimą, nevyriausybinių organizacijų atstovais. Delegacija taip pat lankysis gydymo įstaigose, kitose kovai su virusų svarbiose vietose.

“Apžvelgsime padėtį būdami ten realiai, žiūrėsime, kokios problemos yra aštriausios, kur turėtų būti kreipiamas dėmesys. Mėginsime nustatyti didesnį koordinavimą tarp kontrolės mechanizmų, ypač oro uostuose, įvertinsime medicininio personalo, lovų poveikį ir koks Europos Sąjungos atsakas turi būti toliau”, – BNS sakė eurokomisaras.

V.P.Andriukaitis prieš vykdamas į vizitą situaciją regione įvardino kaip “trapią”, tačiau pripažino, jog problemos suvokimas viruso epidemijos krečiamose šalyse keičiasi.

“Šiuo metu situacija yra trapi: kai kuriose vietose epidemija lyg ir stabilizuojasi, kai kuriose situacija yra sudėtinga ir kol kas pasakyti, kad yra persilaužimas, yra anksti. Bet akivaizdu, kad šalyse jau atsiranda supratimas dėl būtinųjų priemonių laikymosi. Reikia atsižvelgti, kad yra dideli kultūriniai skirtumai, kad tos šalys priklauso kitai kultūrinei tradicijai, ten yra labai daug problemų, kaip jie laidoja, kontaktuoja su mirusiais – būtent dėl to labiausiai ir plinta susirgimai”, – sakė komisaras.

Rizikas, jog virusas galėtų plisti ir Europoje, jis pavadino daugiau “teorinėmis”. Šiuo metu užsikrėtusieji ydomi tik keliose ES valstybėse, tačiau komisaras pabrėžė, jog ypatingas dėmesys yra būtinas.

Pasak V.P.Andriukaičio, šiuo metu ES jau yra numačiusi skirti per 1 mlrd. eurų su Ebola susijusioms problemoms spręsti – humanitarinei, medicininei pagalbai, kitoms priemonėms, tarp jų – vakcinų kūrimui.Siekiant suvaldyti situaciją Vakarų Afrikoje taip pat bendradarbiaujama su Pasaulio Sveikatos Organizacija, Jungtinėmis Valstijomis ir kitomis šalimis, teikiančiomis pagalbą Vakarų Afrikoje.

Komisaras į pirmąjį savo darbo vizitą, kuris truks penkias dienas, vyksta kartu su Kipro atstovu Christosu Stylianides’iu (Christu Stilianidžiu). Šis už humanitarinę pagalbą EK atsakingas komisaras paskirtas Bendrijos kovos su Ebolos karštinės epidemija koordinatoriumi.

Naujausiais PSO duomenimis, nuo viruso aštuoniose Afrikos valstybėse jau mirė apie 4,8 tūkst. asmenų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: