Organizatorių archyvo nuotr.

Skintos gėlės – vienas gražiausių būdų puošti namų interjerą, pagyvinti darbo vietą ar kurti dekoracijas gimtadienio ar kitų švenčių proga. Jos skleidžia malonų aromatą, žavi savo žiedų gausa ir įvairove. Tačiau neretai skintos gėlės nuvysta greičiau negu mums norėtųsi. Kaip prižiūrėti skintas gėles, kad jos džiugintų kuo ilgesnį laiką?

Gėlių paruošimas

Dažnai skintoms gėlėms įsigyti pasitelkiamas gėlių pristatymas Kaune, Vilniuje ar kituose šalies miestuose. Tokiu būdu atkeliavusios gėlės būna itin šviežios, it ką tik nuskintos. Tačiau reikia nepamiršti, kad ir šviežiausioms, gražiausioms gėlėms reikia skirti dėmesio, kad jos žydėtų ir džiugintų namus kuo ilgesnį laiką. Taigi, gavę gėlių pirmiausiai:

  • Išimkite jas iš pakavimo popieriaus.

  • Jei gėlės surištos juostele – atriškite.

  • Prieš merkdami į vazą, patrumpinkite gėlių stiebus.

Šie pirmieji žingsniai padės gėlėms išsilaikyti šviežioms ilgiau. Tai svarbu atlikti tam, kad gėlės galėtų kvėpuoti ir pasisavintų visas reikiamas medžiagas iš oro ir vandens. Jeigu gėlės yra popieriuje ir surištos juostele – tarp jų greičiau dauginasi bakterijos ir spartėja vytimo procesas.

Tinkamos vazos pasirinkimas

Be pradinių žingsnių, kuriuos pateikėme aukščiau, svarbu ir tinkamai pasirinkti vazą. Gėlių šakoms reikia vietos, kad jos galėtų tinkamai skleistis ir žydėti.

Vaza turėtų būti pakankamai aukšta, kad gėlių šakos galėtų stabiliai stovėti. Be to, reikėtų rinktis platesnę ir gilesnę vazą, kurioje žiedai ir stiebai turėtų pakankamai vietos. Jeigu gėlės vazoje susispaudusios – dažnu atveju jos net neatrodys estetiškai.

Vandens pasirinkimas ir keitimas

Gėles kuo skubiau reikėtų pamerkti į vandenį, jei norite išlaikyti pradinę jų būklę. Dažniausiai gėlės merkiamos į šaltesnį vandenį, į vazą pripilant jo tiek, kad būtų apsemti stiebai. Nereikėtų jo pripilti daugiau negu iki pusės vazos – tokiu būdu gali pradėti kauptis bakterijos.

Vanduo gėlėms turėtų būti keičiamas kone kasdien – tuo pat metu patrumpinant gėlių stiebus.

Kambario vieta

Kambario vietos pasirinkimas taip pat svarbus. Jeigu tik įmanoma, jas reikėtų statyti kuo toliau nuo tiesioginių saulės spindulių ir karščio. Normali kambario temperatūra ir dienos šviesa yra tinkamiausia gėlėms. Kodėl? Kaitrūs saulės spinduliai gali paveikti gėlių stiebus ir žiedus, juos greičiau išdžiovinti.

Taigi, jei norite, kad gėlės jus džiugintų ilgiau, skirkite dėmesio joms tiek merkdami, tiek keisdami vandenį. Atidžiai prižiūrimos, jos gali džiuginti ne vieną savaitę.

Užsakymo Nr. KMC200175

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: