tevynessajunga.lt archyvo nuotr.

Generalinis prokuroras Darius Valys prašo Seimo leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn namuose smurtavusį parlamentarą konservatorių Egidijų Vareikį, tačiau neatmeta galimybės, kad ikiteisminis tyrimas dėl politiko veiksmų gali būti nutrauktas.

“Manau, kad nereikėtų kalbėti dar apie bausmes, galimas ir susitaikymas nukentėjusiojo ir kaltininko, ir tuo pagrindu ikiteisminio tyrimo nutraukimas. Anksti kalbėti apie ikiteisminio tyrimo baigtį”, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė D.Valys.

Jeigu E.Vareikis susitaikytų su žmona, tyrimą atliekantis prokuroras spręstų, ar nutraukti ikiteisminį tyrimą. Jis dabar atliekamas dėl fizinio skausmo sukėlimo.

Generalinis prokuroras ketvirtadienį iš Seimo tribūnos prašė leidimo patraukti Seimo narį baudžiamojon atsakomybėn, suimti ar kitaip suvaržyti jo laisvę.

“E.Vareikis savo namuose, esančiuose Bendorių kaime, sukėlė savo sutuoktinei Rozvitai Vareikienei fizinį skausmą. Tai yra padarė nusikaltimą, numatytą Baudžiamojo kodekso 140 straipsnio pirmoje dalyje”, – tvirtino D.Valys.

Jo teigimu, nusikaltimo padarymo aplinkybes, kurių detalizuoti jis sakė nenorįs gerbdamas nukentėjusiosios orumą, pagrindžia vietos apžiūros protokolas, nukentėjusiosios, liudytojų parodymai, specialistų išvada ir kiti ikiteisminio tyrimo dokumentai.

“Tolesnis ikiteisminis tyrimas – Seimo nario Egidijaus Vareikio, kaip įtariamojo, apklausa, kardomųjų priemonių taikymas – negalimas be Seimo sutikimo patraukti šį asmenį baudžiamojon atsakomybėn, suimti ar kitaip suvaržyti jo laisvę”, – pabrėžė prokuroras.

Išklausęs generalinį prokurorą Seimas po Statute numatytos pertraukos sudarė komisiją, kuri svarstys generalinio prokuroro kreipimąsi ir teiks išvadas dėl neliečiamybės panaikinimo. Komisijos vadovu patvirtintas socialdemokratas Andrius Palionis, darbą ji turi baigti per savaitę – iki birželio 21 dienos.

Pats parlamentaras kreipėsi į Seimą, prašydamas nesilaikyti Seimo statute nurodytų procedūrų ir kuo greičiau panaikinti imunitetą. Tačiau tokios galimybės nenumato teisės aktai.

“Neturiu pretenzijų prokuratūrai, nematau savo veiksmuose jokios politikos. Ar tikrai mums reikia praeiti tą procedūrą? Gal nereikia komisijos ir tų procedūrų?” – sakė jis.

Konservatorius teigė savo veiksmus vertinąs kaip chuliganizmą.

“Padariau chuliganizmą, prašau, kad mano teisinė neliečiamybė būtų atimta ir kuo greičiau”, – žurnalistams teigė politikas.

Pagal Seimo statutą, Seimo narys be Seimo sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas, negali būti kitaip suvaržoma jo laisvė.

Vilniaus apylinkės prokuratūra atlieka ikiteisminį tyrimą dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo. Numatoma, kad tas, kas mušdamas ar kitaip smurtaudamas sukėlė žmogui fizinį skausmą arba nežymiai jį sužalojo ar trumpam susargdino, baudžiamas viešaisiais darbais arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų.

Pirminiais policijos duomenimis, gegužės 4 dieną Seimo Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys E.Vareikis savo namuose smurtavo prieš žmoną. Neblaivus politikas Vilniaus rajono Bendorių kaime, Bendorėlių alėjoje, esančiuose namuose neva du kartus ranka žmonai sudavė per veidą. Nukentėjusioji dėl veido sumušimo gydyta ambulatoriškai.

Kad būtų panaikintas Seimo nario imunitetas, už tai turi balsuoti ne mažiau kaip 71 Seimo narys.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: