Įmonių pelnas išaugo kone tris kartus
(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Lietuvos statistikos departamento atlikto nefinansinių įmonių finansinių rodiklių tyrimo duomenimis, 2011 m. pirmąjį ketvirtį šalies įmonių pajamos už parduotas prekes ir suteiktas paslaugas sudarė 42,8 mlrd. litų pajamų. Tai 25,9 procento daugiau nei praėjusių metų pirmąjį ketvirtį ir 7,6 procento mažiau nei 2010 m. ketvirtąjį ketvirtį.

Pirmąjį šių metų ketvirtį įmonės dirbo pelningai. Įmonių pelnas sudarė beveik 2 mlrd. litų. Palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, pelnas padidėjo 2,8 karto, o palyginti su ankstesniu ketvirčiu – 39,8 procento.

Daugiausia pelno uždirbo didmeninės prekybos ir elektros, dujų bei garo tiekimo veiklos rūšių įmonės. Žymiai padidėjo sausumos transporto ir transportavimo vamzdynais bei sandėliavimo ir transportui būdingų paslaugų įmonių pelnas, atitinkamai 3,2 ir 2,5 karto. 2010 m. pirmąjį ketvirtį dirbusios nuostolingai, pirmąjį šių metų ketvirtį variklinių transporto priemonių pardavimo įmonės uždirbo 50,6 mln. litų pelno.

Sumažėjo ir apgyvendinimo veiklos įmonių patiriami nuostoliai. Palyginti su ankstesniu ketvirčiu, jų nuostoliai sumažėjo 38,8 procento. Daugiausia nuostolių patyrė inžinerinių statinių statybos ir specializuotos statybos veiklos rūšių įmonės.

Vidutinis įmonių pelningumas sudarė 4,6 procento (2010 m. IV ketv. – 3,1, 2010 m. I ketv. – 2,1 proc.). Pelningiausios buvo žalios naftos ir gamtinių dujų gavybos (37,7 proc.) ir pagrindinių vaistų pramonės gaminių ir farmacinių preparatų gamybos (37,7 proc.) veiklos rūšių įmonės.

Nuostolingiausios buvo stacionarinės globos ir slaugos (minus 79,6 proc.) ir nuotekų valymo (minus 22,3 proc.) veiklos rūšių įmonės.

Pelningai dirbusių įmonių dalis 2011 m. pirmąjį ketvirtį sudarė 57,5 procento ir buvo didesnė nei praėjusių metų pirmąjį (45 proc.) ir ketvirtąjį ketvirtį (54,5 proc.).

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: