© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Lietuvoje patvirtintas įvežtinis Dengė karštligės atvejis. Tai ketvirtas šios karštligės atvejis mūsų šalyje nuo 1994 metų.

Epidemiologinio tyrimo metu nustatyta, kad susirgęs vilnietis galėjo užsikrėsti keliaudamas po Indiją. Diagnozė patvirtinta atlikus kraujo tyrimą, pranešė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC).

Dengė karštligė yra ūmi virusinė uodų (Aedes aegypti ir kt.) platinama liga, kurią sukelia Dengė virusas. Pagrindinis viruso rezervuaras – Dengė karštlige užsikrėtę žmonės. Kai kuriuose kraštuose viruso cirkuliacijoje dalyvauja ir beždžionės. Žmogus nuo žmogaus tiesiogiai šia liga neužsikrečia.

Dengė karštligė registruojama tropiniuose ir subtropiniuose pasaulio kraštuose: Afrikoje, Pietų ir Centrinėje Amerikoje, Azijoje, rytinėse Viduržemio jūros baseino šalyse, Vakarinėje Ramiojo vandenyno pakrantėje. 2010 metais sporadiniai vietinės kilmės Dengė karštligės atvejai buvo užregistruoti Prancūzijoje ir Kroatijoje. Pernai šios ligos protrūkis užregistruotas Portugalijai priklausančioje Madeiros saloje.

Kasmet pasaulyje užregistruojama dešimtys milijonų šios ligos atvejų, iš jų vidutiniškai 25 tūkst. mirties atvejų.

Specifinės profilaktikos – vakcinos – nuo Dengė karštligės nėra.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: