(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Laikinajame socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo įstatymo projekte siūloma motinystės (tėvystės) pašalpas, kurios mokamos iki vaikui sueis dveji metai, mažinti solidariai kaip ir kitoms socialinėms grupėms.

Kaip ir dėl kitų siūlymų laikinai mažinti išmokas visoms socialinėms grupėms, taip ir dėl šio, parlamentarai turės apsispręsti šiandien, svarstydami minėto įstatymo projektą.

Taigi, nuo liepos 1 d. naujai skiriamoms pašalpoms bus taikomas Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymas, kurio pakeitimus palaimino Seimas ir Prezidentė dar šių metų rugsėjį. Motinystės (tėvystės) pašalpos, paskirtos iki 2010 m. birželio 30 d., nuo liepos 1 d. mažėtų 10 proc. Tokiu būdu 90 proc. darbo užmokesčio būtų mokama kol vaikui sueis vieneri ir 75 proc. – iki sueis dveji metai.

Minėtas mažinimas nebūtų taikomas pašalpoms, mažesnėms nei minimalus atlyginimas, atskaičius mokesčius, o tai sudarytų apie 670 litų. Šis mažinimas būtų taikomas iki birželio 30 d. paskirtoms pašalpoms.

Bus keičiama ir maksimali ligos, dėl nelaimingo atsitikimo darbe, profesinės reabilitacijos pašalpų, o nuo liepos 1 d. ir motinystės, tėvystės, motinystės (tėvystės) pašalpų riba. Siūloma patvirtinti ne 5, o 4 draudžiamųjų pajamų dydžius. Tuomet didžiausia galima minėta pašalpa siektų ne 7450 , o 4680 litų (jei bus patvirtintos ir mažesnės draudžiamosios pajamos). Ši riba būtų taikoma jau 10 proc. sumažinus motinystės (tėvystės) išmokas bei naujai skiriamoms socialinio draudimo išmokoms.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: