Oranizatorių archyvo nuotr.

Konferencijoje LOGIN kalbėsiantis Jungtinių Arabų Emyratų ministro pirmininko patarėjas bei strateginio planavimo ekspertas Noahas Rafordas teigia, jog vienintelis kelias tokiems miestams kaip Vilnius išlikti konkurencingiems pasaulyje – investuoti į talentingus jaunus novatorius bei išlaikyti juos gimtojoje šalyje. Inovacijų diegimo varomoji jėga tokiuose miestuose – lankstumas, prisitaikymas prie aplinkybių, unikalios idėjos bei kūrybingumas.

„Multikultūrinė istorija, tolerancija įvairioms tautoms, įsišaknijusi agrokultūra – šie aspektai mažesnius Europos miestus daro pranašesniais prieš megapolius – bent jau fiziškai, – pabrėžia JAE strateginio planavimo specialistas. – Tokie megapoliai, kaip Londonas ar Dubajus, yra viso pasaulio talentų traukos centrai, nors mažesni miestai, pavyzdžiui, Vilnius, yra lankstesni keisdami strateginį planavimą, diegdami inovacijas, sujungdami skirtingas interesantų grupes ar generuodami unikalias idėjas, kurios vėliau „parduodamos“ tiems patiems megapoliams.“

Rytojaus miesto elementai, anot eksperto, yra aukštosios bei biotechnologijos, migracija be sienų, naujos ligos, gamtos išteklių mažėjimas. Netolimoje ateityje migracija sukels daug įtampos tiek geopolitine, tiek socialine ar etnine prasme. Tie miestai, kurie sugebės prisitaikyti prie naujovių, ypač, socialinių, klestės.

Kalbėdamas apie strateginio planavimo aspektus, N. Rafordas atkreipia dėmesį, jog pavojus bet kokio masto sprendimams kyla tada, kai sprendimų priėmėjų grupės per daug atsipalaiduoja. Tokiu atveju jos atsiduria tarsi uždarame rate, visada būdamos įsitikinusios, jog žino, kas laukia ateityje. „Patogumas apakina, neleidžia pastebėti pirminių pokyčių ženklų, kurie vėliau gali nemaloniai nustebinti. Pasaulyje yra tūkstančiai kūrybingų apmokytų žmonių, galvojančių apie ateitį. Jeigu negalite jiems atsilyginti pinigine prasme, sugalvokite, kaip atsilyginti kitais būdais. Tereikia sujungti ekspertus, profesionalus bei jaunus kūrėjus ir turėsite unikalių idėjų miestui“, – pataria N.Rafordas.

Suburti novatorius į vieną vietą – tikras iššūkis, tad būtent tam N. Rafordas sukūrė svetainę Futurescaper.com, padedančią sprendimus priimantiems asmenims ne tik efektyviai išnaudoti turimus žmogiškuosius išteklius, tačiau ir sujungti šimtus įvairių suinteresuotų šalių. Sistema padeda identifikuoti panašias idėjas, realias galimybes ir bendraminčius.

Balandžio 18-19 dienomis JAE strategas N. Rafordas kartu su daugiau nei 70 pranešėjų iš viso pasaulio dalinsis įžvalgomis apie revoliucingas, progresą skatinančias idėjas, paslaugas ir produktus. Jau septontus metus vykstantis renginys – didžiausias interneto ir technologijų bendruomenės susibūrimas Baltijos šalyse, kasmet sutraukiantis daugiau nei 3000 dalyvių iš viso pasaulio.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: