© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

JAV policija nušovė automobilį vairavusią moterį, kuri privertė ją vaikytis dideliu greičiu Vašingtono centrinėmis gatvėmis netoli Baltųjų rūmų ir Kapitolijaus po to, kai pamėgino prasiveržti per saugumo užtvaras prie abiejų nacionalinių pastatų.

Įstatymų leidėjai ir turistai ketvirtadienį išsilakstė arba puolė slėptis, pasigirdus šūviams per policijos operaciją, kai pareigūnai mėgino sustabdyti moterį, vairavusią juodą sportinį automobilį, kuriame taip pat buvo vienerių metų mergytė.

Atstovų Rūmų ir Senato nariai, kurie tuo metu diskutavo, kaip būtų galima nutraukti vyriausybės uždarymą, trumpam užrakino savo kabinetus, kai Kapitolijaus policija nurodė uždaryti pastatą.

Vašingtono policijos viršininkė Cathy Lanier (Keiti Lanjė) sakė žurnalistams, kad buvo konstatuota įtariamosios mirtis, tačiau atsisakė kalbėti apie tos vairuotojos veiksmų motyvus, kol vyksta tyrimas.

“Vaikas yra maždaug vienerių metų; jo būklė gera; jis saugiai laikomas”, – nurodė C.Lanier, pridūrusi, kad pareigūnai šaudė dviejose vietose, mėgindami sustabdyti automobilį.

“Prie Baltųjų rūmų ir prie Kapitolijaus suveikė teritorijos apsauga”, – pažymėjo ji, sakydama, kad buvo sužeistas vienas 23 metų Kapitolijaus policijos veteranas ir vienas Slaptosios tarnybos agentas. Pasak pareigūnų, sužeistųjų būklė, ir tikimasi, kad jie greitai pasveiks.

“Jie pasielgė būtent taip, kaip iš jų buvo tikimasi. Jie neleido įtariamajai patekti į saugomą teritoriją abiejose vietose”, – nurodė policijos viršininkė.

Slaptosios tarnybos atstovas Brianas Leary (Brajenas Liris) vėliau sakė, kad vairuotoja buvo “juodaodė suaugusi moteris”. Jis nurodė, kad mergytė per šį incidentą nenukentėjo.

Teisėsaugos pareigūnai pranešė, kad ta moteris yra 34 metų Miriam Carey (Miriam Keri), gyvenusi Stamfordo mieste Konektikuto valstijoje. Šią informaciją atskleidę pareigūnai prašė neviešinti jų vardų, nes jie nebuvo įgalioti tai padaryti.

Stamfordo meras Michaelas Pavia (Maiklas Pavija) sakė, jog Federalinis tyrimų biuras (FTB) atlieka kratą įtariamosios namuose. Policija atitvėrė tą daugiabutį ir uždarė aplinkinį rajoną šiame pajūrio mieste.

Pareigūnai pasakojo, kad gaudynės prasidėjo prie Baltųjų rūmų saugomos teritorijos išorinės ribos, kur įtariamosios automobilis kirto vieną nuleistą užtvarą. Kai vairuotoja neįstengė įveikti antrojo užtvaro, ji apgręžė automobilį, kliudydama vieną uniformuotą Slaptosios tarnybos pareigūną, ir nuvažiavo dideliu greičiu.

Prie Baltųjų rūmų nebuvo šaudoma, tačiau agentai pradėjo gaudynes. Bėglės automobiliui artėjant prie Kapitolijaus, kuriame posėdžiauja JAV Kongresas, jis buvo užspeistas policijos automobilių ir pėsčiųjų ginkluotų pareigūnų.

Vienu metu moters automobilis buvo apsuptas policijos mašinų, bet ji sugebėjo pabėgti, įlėkusi į žiedinę sankryžą ir pravažiavusi pro šiaurinę Kapitolijaus pusę. Vieno televizijos operatoriaus nufilmuotame vaizdo įraše matoma, kaip policininkai nukreipia ginklus į moters automobilį, tačiau vairuotoja taranavo Slaptosios tarnybos mašiną ir toliau važiavo.

Televizijų reportažuose matoma, kaip tos moters automobilis staigiai apsisuko pasigirdus šūviams ir nuvažiavo dideliu greičiu. Tuojau po to jis kliudė kitą užtvarą ir pasigirdo daugiau šūvių.

C.Lanier atsisakė kelti prielaidas dėl šio incidento priežasčių, tačiau sakė, kad jis “jokiu būdu neatrodo esantis atsitiktinis. Gaudynės truko ilgai.”

Pareigūnai neatskleidė, ar moteris buvo ginkluota.

Tai buvo jau antrasis didelis saugumo pažeidimas JAV sostinėje per trumpesnį nei trijų savaičių laikotarpį. Rugsėjo 16-ąją vienas sutrikusios psichikos vyras įsiveržė į netoliese esantį karinių jūrų pajėgų kompleksą “Navy Yard” ir nušovė ten 12 žmonių, kol pats buvo nukautas.

Ketvirtadienio incidentas įvyko tuo metu, kai daugelis JAV federalinių institucijų liko uždarytos trečią dieną iš eilės dėl sustabdyto finansavimo. Dėl šio vyriausybės uždarymo labai padidėjo politinė įtampa, o šimtai tūkstančių federalinių darbuotojų buvo priversti likti namuose, negaudami atlyginimo.

Kapitolijaus policijos vadas Kimas Dine’as (Kimas Dainas) sakė neturintis jokio informacijos, leidžiančios kelti prielaidas, jog ketvirtadienį įvykęs “izoliuotas incidentas” buvo kaip nors susijęs su terorizmu.

Policija nušovė vairuotoją prie Harto Senato biurų pastato, kuriame yra daugelio senatorių biurai. Pasak K.Dine’o vienas pareigūnas ištraukė iš automobilio ten buvusią mergytę ir nuvežė ją į ligoninę.

21 metų studentas Davidas Loewenbergas (Deividas Lėvenbergas) sakė buvęs savo bute netoli Kapitolijaus, kai išgirdo “septynių ar aštuonių šūvių papliūpą” bei dideliu greičiu važiuojančius automobilius.

“Mačiau juodą automobilį, kuris arba užvažiavo ant šaligatvio, arba sudužo”, – vaikinas pasakojo naujienų agentūrai AFP, pridūręs, kad matė, kaip vienas policininkas nubėgo iš įvykio vietos “apglėbęs” vaiką savo rankose.

“Kiek galiu pasakyti, tai buvo mergaitė, – sakė D.Loewenbergas. – Vaikas buvo gana greitai išneštas policijos pareigūno.”

Kapitolijuje buvę senatoriai sakė žurnalistams girdėjęs apie šešis šūvius, kai policija uždarė pastatą. Įvykio vietoje susirinko greitosios pagalbos automobiliai.

Maždaug po pusvalandžio nuo šio incidento pradžios nepaprastoji padėtis Kapitolijuje buvo atšaukta, o durys atrakintos.

Baltieji rūmai taip pat buvo trumpam uždaryti, o aplink pastatą budėjo Slaptosios tarnybos agentai, dėvintys kovinę aprangą. Vėliau nepaprastoji padėtis buvo iš dalies atšaukta.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: