© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

JAV prezidento Baracko Obamos (Barakos Obamos) pernykštė metinė kalboje “Apie padėtį Sąjungoje” buvo įsimintina liberaliųjų vertybių deklaracija, kuri tapo įmanoma dar neišblėsus jo perrinkimo įkarščiui.

Tačiau praėjus metams, per kuriuos subyrėjo kai kurie prezidento politinės programos tikslai ir kurie daugelio laikomi prasčiausiais per jo kadenciją, Obamos populiarumas yra smarkiai nusmukęs.

Kalba, kurią televizija tiesiogiai transliuos antradienį nuo 21 val. Vašingtono (4 val. Lietuvos) laiku, bus svarbus momentas B.Obamai – ir ne vien dėl to, kad jam reikia įlieti naujos gyvybės savo vadovavimui.

Neišvengiamos lenktynės su laiku, kuriose priversti dalyvauti antrai kadencijai išrinkti prezidentai, jau prasidėjo. Nors B.Obamai Baltuosiuose rūmuose liko dirbti dar beveik trejus metus, jo galimybės dominuoti politiniuose debatuose – bent jau vidaus politikos klausimais – greitai išseks.

Maždaug tuo pačiu metu ateinančiais metais, į pagrindinį postą Baltuosiuose rūmuose jau bus nusitaikę pretendentai dalyvauti 2016-ųjų prezidento rinkimuose, atitraukdami žiniasklaidos dėmesį ir atimdami iniciatyvą iš dabartinio šalies vadovo.

Istorija taip pat rodo, kad per antrąją kadenciją į keblią padėtį patekę prezidentai retai iš jos išsikapanoja. Tuo tarpu B.Obamos populiarumo rodyklės yra nukrypusios į pavojingą teritoriją – ties 40 proc. padala.

Ateinantį lapkritį bus renkama didelė dalis Kongreso narių, o B.Obamos kalba antradienio vakarą vargu ar padės jo bendražygiams demokratams, mėginantiems išlaikyti trapią daugumą Senate.

Nors šalies vadovo metinė kalba nėra griežtai politinė, milijonai tiesioginę transliaciją stebėsiančių amerikiečių sutelks dėmesį į ekonominius argumentus, kurie, kaip tikisi demokratai, ras atgarsį tarp rinkėjų.

Bet kokios B.Obamos viltys prastumti savo programos uždavinius Kongrese išblės, jeigu demokratai lapkritį pralaimės rinkimus į Senatą. Dar mažiau vilčių, kad demokratams gali pavykti susigrąžinti kontrolę Atstovų Rūmuose – ten daugumą tikriausiai išlaikys respublikonai.

Numatoma, kad B.Obama išdėstys Amerikai kylantį pasirinkimą: galimybę daugeliui visuomenės sluoksnių pagerinti savo gyvenimą arba išlaikyti esamą padėtį, kai klestėjimu mėgaujasi tik neproporcinga mažuma.

Pastarosiomis savaitėmis prezidentas siekė atkreipti visuomenės dėmesį į nelygybės didėjimą ir mažėjantį socialinį judrumą. Šias problemas B.Obama žadėjo spręsti paskutiniaisiais savo kadencijos metais.

Tuo metu, kai ekonomika tebėra pagrindinė tema daugumai rinkėjų, demokratai laikosi nuomonės, kad debatai dėl sąžiningos ekonomikos ir didesnių galimybių pereiti į viduriniąją klasę yra jų geriausia galimybė laimėti arba išlaikyti postus.

“Viduriniosios klasės saugumas yra lemiamas mūsų laikų klausimas”, – sakė įstatymų leidėjas Steve’as Israelis (Stivas Izraelis), vadovaujantis demokratų rinkimų kampanijai Kongreso žemuosiuose rūmuose.

Šį mėnesį per demokratų senatorių susitikimą su B.Obama Baltuosiuose rūmuose buvo diskutuojama, jog demokratai norėtų paskatinti prezidentą savo metinėje kalboje sutelkti dėmesį į pasiūlymą išplėsti ekonomines galimybes, sakė vienas Baltųjų rūmų pareigūnas, pageidavęs neviešinti jo vardo.

Respublikonai taip pat atkreipė dėmesį į visuomenės interesus. Pastarosiomis savaitėmis respublikonų įstatymų leidėjų viešai pristatinėjo savo idėjas, kaip būtų galima sumažinti skurdą Jungtinėse Valstijose.

Naujienų agentūros AP ir viešosios nuomonės tyrimų centro NORC praeitą mėnesį atlikta apklausa rodo, kad 68 proc. amerikiečių norėtų, jog federalinė vyriausybė dėtų vidutines arba dideles pastangas mažinti atotrūkį tarp turtingųjų ir nepasiturinčiųjų.

Tuo tarpu tik mažiau nei pusė respondentų pageidavo, kad vyriausybė susitelktų į gėjų teises arba kovą su klimato pokyčiais.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: