© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) trečiadienį susitiko su žvalgybos vadovais, ruošdamasis paskelbti sprendimą, kaip bus pertvarkytos Nacionalinio saugumo agentūros (NSA) vykdomos didžiulio masto šnipinėjimo programos, apie kurias paviešino buvęs tos tarnybos kontraktininkas Edwardas Snowdenas (Edvardas Snoudenas).

B.Obama susitiko su NSA, Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV), Federalinio tyrimų biuro (FTB) vadovais ir nacionalinio saugumo direktoriumi, tęsdamas konsultacijas su debatų dėl pusiausvyros tarp privatumo ir saugumo abiejų stovyklų atstovais.

“Tai buvo svarbi galimybė prezidentui tiesiogiai išklausyti savo komandos, pradedant priiminėti galutinius sprendimus, kai judėsime į priekį pagrindinėse žvalgybos duomenų rinkimo programose”, – sakė Nacionalinio saugumo tarybos (NSC) atstovė Caitlin Hayden (Keitlin Heiden).

Naujausiame susitikime dalyvavo CŽV direktorius Johnas Brennanas (Džonas Brenanas), nacionalinės žvalgybos direktorius Jamesas Clapperis (Džeimsas Klaperis), NSA vadovas generolas Keithas Alexander’is (Kitas Aleksanderis) ir FTB direktorius Jamesas Comey (Džeimsas Komis).

Kartu su B.Obama šiame pasitarime dalyvavo viceprezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) ir generalinis prokuroras Ericas Holderis (Erikas Holderis).

Prezidentas taip pat susitiko su Privatumo ir pilietinių teisių priežiūros tarybos, įkurtos Kongreso po 2001 metų rugsėjo 11-osios atakų, nariais.

B.Obama pažadėjo, kad administracija, svarstydama savo tolesnę žvalgybos politiką, atsižvelgs į tos tarybos rengiamos ataskaitos išvadas, nurodė Baltieji rūmai.

Ketvirtadienį B.Obama planuoja susitikti su aukšto rango įstatymų leidėjais, atsakingais už žvalgybos bendruomenės priežiūrą – įskaitant kai kuriuos kritikus, nusistačiusius prieš NSA vykdomą masinį duomenų apie pokalbius telefonu rinkimo programą. Prezidentas su jais aptars galimybes reformuoti žvalgybos bendruomenę.

Prezidento padėjėjai sakė, kad B.Obama per savo kalėdines atostogas Havajuose daug svarstė apie naujus suvaržymus JAV saugumo agentūroms po to, kai informaciją apie jų vykdomą masinį šnipinėjimą paviešino bėgliu tapęs E.Snowdenas, kuriam prieglobstį šiuo metu suteikusi Rusija.

Prezidentas planuoja paskelbti savo išvadas artimiausiomis savaitėmis ir neabejotinai prieš savo metinį pranešimą “Apie padėtį Sąjungoje”, kuris, kaip planuojama, bus paskelbtas sausio 28-ąją.

Komisija, kuriai B.Obama patikėjo peržiūrėti galimybes reformuoti JAV žvalgybos bendruomenę, pateikė 46 rekomendacijas gruodį paskelbtoje ataskaitoje. Be kita ko, siūloma sumažinti NSA veiklos mastą, siekiant atkurti visuomenės pasitikėjimą.

Toje ataskaitoje raginama panaikinti agentūros įgaliojimus rinkti ir saugoti informaciją apie amerikiečių telefoninius pokalbius. Komisija taip pat ragina apriboti NSA galimybes reikalauti, kad technologijų bendrovės atvertų prieigą prie programinės įrangos, leidžiančios rinkti užšifruotą informaciją.

Komisija pareiškė, kad NSA turėtų išsamiau informuoti visuomenę ir įstatymų leidėjus apie jos vykdomo sekimo mastą.

N.Obama užsiminė, kad gali palaikyti tolesnį masinį duomenų apie pokalbius telefonu rinkimą, tačiau argumentavo, kad milijardus tų įrašų turėtų saugoti komunikacijų bendrovės arba trečiosios šalys, o ne NSA.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: