(c) Jiesia.lt archyvo nuotr.

Indų bei interjero reikmenų parduotuvėse visada rasi puodelių. Vieną dieną siaurų, kitą – plačių, gruodį ir vasarį – raudonų, „kardiologinių“ – pornografinių, o Velykoms jau rasis skaisčių geltonų. Nenuilstanti rinkos kaita keičia puodelius kaip žmonės arbatos ar kavos pakelius. Žinome, kad maisto prekių parduotuvėse parduodami atitinkamos kokybės indai kartais atitinka ir kainą. Tačiau. Prabangiose parduotuvėse užtinkame – nesiginčiju – tikrai dailių puodelių, bet ar pastarieji atitinka kainą?

Jeigu į puodelius turėtume žiūrėti iš šalies bei gėrėtis juos dengiančiais raštais, piešiniais ar užrašais, ir daugiau nieko nedaryti, tuomet gal būtų mažiau bėdų. Betgi mes juos liečiame rankomis, lūpomis ir liežuviu, pirštų galūnėmis užčiuopiame akivaizdžiai prilipdytus raštus, nelygumus, regime atmestinai sudurstytas raštų, paveikslėlių sijas. Nepaisant to, iš visų kampų girdim, kad puodeliai pagaminti iš puikios keramikos ar porceliano, atvežti arba netgi pagaminti Prancūzijoje, Londone, Vokietijoje arba kitame klasikiniame Vakarų Europos kampe. Kaip yra iš tiesų, žinome vis greitėjančio informacijos srauto dėka.

Savą kampą, beje, turime Lietuvoje. Tai „Jiesios“ porcelianas Kaune. Štai kaip įmonė save pristato asmeninėje interneto erdvėje: „Šių dienų Jiesia – tai vienintelė sertifikuota serijinio kaulinio porceliano gamykla Baltijos šalyse. Pagal savo veiklos profilį įmonė yra unikali, nes daugiau kaip 90% visų dirbinių yra gaminama ir dekoruojama tik rankiniu būdu, ko pasekoje Jiesios porcelianas tampa vienetinis ir nepakartojamas. Toks, koks ir turi būti tikrasis kaulinis porcelianas – turintis išliekamąją vertę ir perduodamas iš kartos į kartą. Mes gaminame kavos, arbatos, pietų servizus, puodelių komplektus, suvenyrinius dirbinius, vazas. Mūsų nedaug, bet dirbame glaudžiai, kad rezultatai atitiktų lūkesčius.“ Iš tiesų, kokybė yra jaučiama, vos paėmus dirbinį į rankas. O kas, šiuo atveju, yra kokybė? Akivaizdus, kruopščiai, profesionaliai atliktas rankų darbas. Piešinukai – gėlytės, drugeliai, žiedeliai – piešti, o ne rankdarbiškai priklijuoti. Porcelianas – tyras, lengvas, baltas, šaltas, bet švelnus. Japoniškas. „Jiesia“ patikrinta, ją daug kas žino, na, bent jau vyresnės kartos žmonės. „Jiesia“ – tai rimta.

Naujausia „Jiesios“ indų, servizų kolekcija yra gana santūri, subtili ir balta. Tame baltume kerojasi melsvi, alyviniai žiedai ir plačiai sparnus išskleidę pozuoja drugeliai. „Jiesia“ pasikeitė – galbūt tapo paprastenė, artimesnė, žemiškesnė; atitolo nuo kadaise ją puošusio barokiško lankstumo ir vingrumo. Tai rodo ją esant gyvastingą, kūrybingą ir nestovinčią vietoje. Kitaip ir būti negali – juk Jiesia mažytė, akmenuota, negili upelytė, tačiau vingri, jauki ir šilta žiemą vasarą. Nes ji sava.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: