© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Palestiniečiai negali tęsti taikos derybų su Izraeliu, jeigu žydų gyvenvietės okupuotame Vakarų Krante bus toliau plečiamos, antradienį sakė palestiniečių aukšto rango pareigūnas.

“Izraelio šalis yra pasiryžusi tęsti savo gyvenviečių (plėtimą) ir mes negalime tęsti derybų vykstant šioms precedento neturinčioms gyvenviečių atakoms”, – sakė jis po audringo izraeliečių ir palestiniečių derybininkų susitikimo. Pareigūnas nesutiko, kad būtų skelbiama jo pavardė.

“Palestiniečių ir Izraelio derybos per antradienio vakaro sesiją nutrūko”, – sakė jis, JAV valstybės sekretoriui Johnui Kerry (Džonui Keriui) atvykus į Jeruzalę bandyti gaivinti trapaus taikos proceso.

Trečiadienį J.Kerry Jeruzalėje susitiks su Izraelio premjeru Benjaminu Netanyahu (Benjaminu Netanjahumi), o Vakarų Kranto Betliejaus mieste – su palestiniečių prezidentu Mahmudu Abbasu (Mahmudu Abasu).

Nors per pastaruosius tris mėnesius įvyko beveik 20 šalių susitikimų, palestiniečių pareigūnai ir Izraelio žiniasklaida perspėja, kad derybos gali žlugti, jeigu J.Kerry neįsikiš ir nepadės grąžinti jų į vėžes.

Taikos derybos buvo atnaujintos liepos pabaigoje, po trejų metų pertraukos, kurią nulėmė žydų gyvenviečių klausimas.

Naujausias J.Kerry vizitas vyksta tokiu metu, kai palestiniečiai vėl yra pasipiktinę didėjančiomis žydų gyvenviečių statybomis ir skundžiasi tuo, kad Izraelis aiškiai nepasako, kur turėtų eiti būsima abiejų valstybių siena.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: