Kalniečių parke - pirmasis dirbtinis laipiojimo akmuo Kaune
(c) Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Ilgiau, nei metus, trukęs Kauno laipiotojų klubo „Miegantys drambliai“ projektas „Laipiojimas Kauno miestui“ įgyvendintas ir atviras kiekvienam, panorusiam išbandyti save laipiojime.

Akmens statyba dalinai finansuota iš Kauno miesto savivaldybės biudžeto pagal Kauno miesto NVO projektų finansavimo programą „Jaunimo veikla, iniciatyvos ir institucinė parama“.

Pati projekto idėja gimė keliaujant po Europą, kur laipiojimas yra ir populiarus laisvalaikio užsiėmimas, ir rimta sporto šaka. Miestuose matydavome vaikams skirtas žaidimų aikšteles su panašiais į mūsų akmenį laipiojimo statiniais.

Dar įspūdingesnės yra laipiojimui skirtos sienos ant aukštų pastatų (urban/building climbing), kuomet laipiojimui išnaudojama pastato išorė, ant sienų yra prisukama specialių kybių, kuriais galima lipti, o lipimo metu saugumui užtikrinti naudojamos virvės. Tai galėtų būti puiki išeitis tokiai šaliai kaip Lietuva, kur natūralių uolų nėra.

Laipiojimo akmenį buvo planuojama statyti Kauno Ąžuolyne, tačiau dėl iškilusių kliūčių projekto įgyvendinimas užsitęsė, o atėjus žiemai darbus teko atidėti iki šios vasaros.

Vėliau buvo atsisakyta minties statyti statinį valstybės paveldo teritorijoje ir laipiojimo akmens projektas pasiūlytas Eigulių seniūnijai, kuri skyrė puikiai derančią, poilsiui ir aktyviam poilsiui skirtą erdvę Kalniečių parke, šalia lauko treniruoklių.

Nemokamos parodomosios treniruotės ant akmens vyks kiekvieną savaitę iki pirmųjų šalnų. Prisijungti galės tiek jauni, tiek vyresnio amžiaus žmonės, nes treneriai mokys ne tik laipioti, bet ir teisingai apšilti, mankštintis.

Kodėl laipiojimas?

Pagrindinis projekto tikslas yra prieinamo aktyvaus laisvalaikio propagavimas mieste, tuo pačiu pasiūlant dar gana naują laisvalaikio rūšį – laipiojimą.

Taip pat tikimasi, jog tai populiarins ir pačią sporto šaką, kuri Lietuvoje auga su kiekvienais metais. Jaunieji laipiotojai skina laurus tarp baltijos šalių sportininkų, bei aktyviai dalyvauja tarptautinėse varžybose Europoje.

Šiemet Pasaulio sportinio laipiojimo čempionate Italijoje, Lietuvą atstovavo iš šešių sportininkų sudaryta rinktinė, kurios du nariai yra kauniečiai.

Laipiojimas yra dinamiškas – tai sportas ne tik visam kūnui, bet ir puiki mankšta loginiam mąstymui lavinti. Netgi ant tokio nedidelio akmens trasos išdėstomos ne bet kaip. Prieš lipant reikia mintyse susidėlioti rankų ir kojų judesius, t. y. pralipti trasą akimis, o tuomet bandyti įveikti ją iš pirmo karto ir nenukritus. Pralipimas mintimis yra kaip žaidimas šachmatais, ir geras žaidėjas visuomet bus žingsniu priekyje. Taigi, laipiojimas dažną patraukia intriga ir iššūkiais, ypač pačiam sau.

Laipiojimas dar lyginamas su meditacija – lipant visas dėmesys sutelkiamas į judesius, jų seką, ritmą, pobūdį, bei kvėpavimą, stengiantis išsilaikyti ant uolos. Tai išvalo galvą nuo pašalinių minčių, leidžia protui atsigauti nuo kasdienės rutinos, ir padeda po treniruotės susitelkti įprastinių problemų sprendimui. Tuo įsitikinti kauniečiai galės jau kitą savaitę.

Atidarymo renginyje visi galės palaipioti

Daugiau sužinoti apie laipiojimą Lietuvoje galima Lietuvos Laipiojimo Sporto Asociacijos (LLSA) internetinėje svetainėje arba Kauno Miegančių dramblių laipiojimo klubo svetainėje bei apsilankyti pirmadienį vyksiančiame laipiojimo akmens atidaryme, kuriame dalyvaus Kauno miesto vicemeras sporto reikalams S. Buškevičius, Eigulių seniūnas O. Adomaitis.

LLSA rinktinės nariai parodys trumpą laipiojimo programą kartu su jaunaisiais klubo talentais. Programos pabaigoje visi norintys galės išmokti teisingai laipioti kartu su trenerių pagalba. Po atidarymo pirmasis Kauno laipiojimo akmuo bus prieinamas kiekvienam kauniečiui ir Kauno svečiams.

Renginys vyks pirmadienį, rugsėjo 26 dieną, 15 val. Kalniečių parke prie lauko treniruoklių.

VšĮ Miegantys drambliai informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: