(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Ketvirtadienį Kauno miesto savivaldybės tarybai bus siūloma nustatyti, kad gyventojams mišrių atliekų išvežimo mokestis priklausytų nuo gyvenamo buto, kuris yra daugiabučiame name, ploto. Taip mokestis už atliekų išvežimą skaičiuojamas daugelyje Lietuvos miestų ir rajonų.

Iki šiol Kaune daugiabučių namų gyventojams sąskaitos už atliekų išvežimą buvo skaičiuojamos vadovaujantis butuose deklaruotu gyventojų skaičiumi ir metine atliekų susikaupimo norma vienam gyventojui.

UAB „Kauno švara“ pastebi, kad pastaruoju metu gyventojai bando gudrauti, išsiregistruodami iš buto ir taip siekdami mokėti mažesnį mokestį už šiukšlių išvežimą. Per 2006-2009 metus 9532 gyventojai pristatė pažymas, kad išsiregistravo iš butų ir juose niekas negyvena. Tačiau paaiškėjo, kad juose vanduo ir elektros energija vis tiek naudojami.

Dėl tokių gyventojų poelgių per 2006-2009 metų laikotarpį „Kauno švara“ negavo 525,6 tūkst. litų pajamų. Nedeklaruodami gyvenamosios vietos gyventojai apeina mokesčius, todėl kiti gyventojai, kurie sąžiningai moka mokesčius, kenčia, nes bendrovė didina paslaugų kainas.

Dėl šių priežasčių Tarybai bus siūloma mišrių komunalinių atliekų susikaupimo normą susieti su gyvenamo buto, esančio daugiabučiame name, ploto kvadratūra.

Kaip teigia „Kauno švara“, Europos mastu mokesčio skaičiavimas gyventojams už atliekų išvežimą nuo gyvenamo buto ploto nėra naujas. Daugelis pažangių Europos Sąjungos valstybių jau seniai taiko šią sistemą kaip vieną iš socialiai teisingiausių.

Tai padeda  išspręsti  ir daugumą socialinių problemų bei išvengti nesąžiningų veiksmų. Vilniaus, Klaipėdos, Alytaus ir kitų rajonų savivaldybės jau perėjo prie mokesčio skaičiavimo už atliekų išvežimą nuo kvadratinio metro naudingajam plotui. Paskaičiuotas  mokestis už kvadratinį metrą naudingojo ploto būtų 0,25 Lt. Anot „Kauno švaros“, šis mokestis ypač palengvins socialiai remtinų bei vargstančių asmenų, pensininkų  mokestinę naštą, kurie mokėdami sąžiningai nukentėdavo, sumokėję ir  už savo nesąžiningą  kaimyną, kuris nedeklaravęs gyvenamosios vietos nemoka už atliekų išvežimą.

Be to, mokestis vienam asmeniui, gyvenančiam bute, mažesniame nei 22 kvadratiniai metrai, netgi sumažėja. Pavyzdžiui, vienas asmuo, gyvenantis 20 kv. m. bute, mokėjęs už atliekų vežimą kas mėnesį 5,56 Lt, mokėtų 5,00 Lt (56 centais mokestis sumažės). Taip pat paskaičiuota, kad statistinei trijų asmenų kauniečių  šeimai, gyvenančiai  65 kv. m. naudingo ploto bute, mokestis taip pat sumažėtų  (nuo 16,68 Lt per mėnesį iki 16,25 Lt).

Mokestis padidėtų tik tiems asmenims, kurie gyvena dideliuose butuose ar turintiems daug nuosavybės. Įvedus šį mokestį, išsispręstų ir konteinerių perpildymo problema, nes apmokestinti gyventojai, iki šiol vengę mokėti už atliekų vežimą, koreguotų ir padidintų atliekų vežimo dažnį, dėl konteineriai nebebūtų perpildomi „nelegaliomis“ atliekomis, o tai padėtų spręsti aktualias mūsų visuomenei aplinkosaugos problemas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: