Kaune lankėsi
(c) Kaunas.lt archyvo nuotr.

Europos studentų akcijos „Ride for Your Rights“ dalyviai, kurie dviračiais keliauja po Europą, dalyvauja susitikimuose su vietos politikais ir siekia atkreipti dėmesį į studentų mobilumo ir kitas europietiškam jaunimui aktualias problemas rugpjūčio 19 d. lankėsi Kaune.

Dalyvių sutikimas Kaune vyko prie Kauno miesto savivaldybės. Tai buvo pirmasis dviejų dienų programos renginys – oficialus miesto priėmimas ir projekto pristatymas.

Projektas „Ride for Your Rights“ – tai kelionė dviračiais, kurios maršrutas driekiasi per 12 Europos šalių beveik 4000 km. Liepos 3 – rugsėjo 15 dienomis vykstančiame projekte dalyviai lankosi Serbijoje, Kroatijoje, Vengrijoje, Slovakijoje, Austrijoje, Čekijoje, Lenkijoje, Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, Suomijoje ir Rusijoje.

Dviračių turą organizuoja „Campus Europae“ Studentų taryba ir studentų organizacija „Erasmus Student Network” (ESN).

Dviračių turo dalyviai – studentai iš visos Europos – šiuo renginiu siekia skleisti studentų mobilumo idėją, stiprinti taikią ir tolerantišką visuomenę Europoje. Pagrindinė projekto idėja yra pasiekti bendrus visai Europos bendruomenei tikslus – sumažinti studentų mobilumo kliūtis ir užtikrinti aktyvius akademinius mainus. Šiuos tikslus įprasmino rengėjų pasirašytas manifestas už studentų mobilumą.

Pasak „Campus Europae“ (CE) Studentų tarybos prezidento ir renginio organizatoriaus Julian Walkowiak, idėja surengti šią akciją kilo dirbant CE Studentų taryboje, kuri jam suteikė galimybę giliau pažvelgti į aukštojo mokslo politiką ir studentų mobilumą.

„Kai suvokiau, kaip menkai iš tikrųjų yra bendradarbiaujama tarp Europos universitetų ir kiek vis dar yra problemų, su kuriomis studentai susiduria išvykdami į užsienį, aš pamaniau, kad Europoje kartu galime pasistengti ir priversti sprendimų priėmėjus suvokti šio projekto svarbą“, – sako projekto autorius.

„Ride for Your Rights“ projekto dalyviai kelionės metu dalyvauja įvairiuose renginiuose, seminaruose, susitinka su valstybių politikais, universitetų rektoriais, dalyvauja dviračių turuose.

Dviratininkų vizito Kaune metu VDU Akademinis politologų klubas Kauno miesto savivaldybės Didžiojoje salėje surengė paskaitą/diskusiją „Europos pilietiškumas“, kurioje projekto dalyviams ir visiems susirinkusiems pranešimus skaitė Seimo narys Egidijus Vareikis bei VDU dėstytojai dr. Tomas Kavaliauskas, Andrius Švarplys ir doc. dr. Džiugas Dvarionas. Diskusiją moderavo VDU doktorantas Vytautas Isoda. Renginys vyko anglų kalba.

Projekto organizatorius J. Walkowiak teigia, kad šie susitikimai leidžia pasidalinti idėjomis tarp dabartinių politikos formuotojų ir jaunimo kartos, kuri galbūt vieną dieną formuos ateities visuomenę.

Projekto dalyviai Kaune taip pat aplankė Kauno IX fortą – masinių žudynių vietą. Čia jie galėjo susipažinti su 1941-1944 m. nacių vykdytu žydų holokaustu, masinėmis žudynėmis Lietuvoje, Kauno geto istorija. Kelionės metu dviratinininkai aplankė ir kitus istorinius paminklus Kaune.

Per dvi projekto dienas projekto dalyviai susitiko su miesto oficialiaisiais asmenimis, VDU vadovybe bei Kauno miesto jaunimu ir formalioje bei neformalioje aplinkoje perdavė žinutę apie mobilumo svarbą Europoje.

Kiek anksčiau projekto organizatoriai kartu su Vytauto Didžiojo universiteto bendruomene dalyvavo reklaminio klipo filmavime, kuriame skatino dalyvauti „Ride for Your Rights“ projekte.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: