(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Trečiadienį UAB „Kauno elektrinė“  atstovai Kauno miesto savivaldybės tarybos kolegijos nariams pateikė informaciją apie vieno milijardo vertės naujos kombinuoto ciklo elektrinės  investicinio projekto eigą.

Pasak projektą pristačiusio Kauno termofikacijos elektrinės vadovo Rimanto Stonio,  šis investicinis projektas yra sudėtinė Lietuvos nacionalinės energetikos strategijos dalis.

„Įmonė jau yra gavusi Ūkio ministerijos leidimą plėsti energijos gamybos pajėgumą ir atlikusi ūkinės dalies įvertinimą. Šiuo metu baigiamos konkurso procedūros techninio konsultanto parinkimui. UAB „Kauno elektrinė“ derasi su įvairių šalių investuotojais dėl projekto finansavimo. Dėl garantijos projekto finansavimui yra derimasi su Vokietijos draudimo bendrove “, – teigė R. Stonys.

Miesto savivaldybė yra gavusi įmonės prašymą pritarti minėtam projektui ir laišku tai patvirtinti Vokietijos valstybinei draudimo bendrovei „Hermes“. Kauno meras Andrius Kupčinskas pabrėžė, kad į privačių verslo subjektų reikalus neketina kištis ir priminė verslininkams, kad projekto įgyvendinimas yra jų pačių interesas, rizika bei atsakomybė, kurių Savivaldybė neketina prisiimti ir daryti jiems įtaką.

Be to, miesto vadovas pabrėžė, kad Savivaldybė pati daro konkrečius žingsnius dėl atliekų deginimo ir biomasės įmonių projektų įgyvendinimo, todėl siūlymai, kad šie projektai taip pat būtų susaistyti su galimai būsima Kauno elektrine, yra nepriimtini, juolab laukiant sprendimo tik 2016 metais.

„Savivaldybė ir, tikiuosi, daugelis kolegų neturi suinteresuotumo dėl naujos elektrinė statybos, išskyrus tai, kad miestiečiai gautų kuo pigesnę šilumą. Kitas klausimas: jei bus pastatyta nauja privati elektrinė, tačiau nebus atnaujinti miestui priklausantys šilumos tinklai ir infrastruktūra, tada nuostolių našta guls tik ant Savivaldybės ir miestiečių. Naujos elektrinės statyba yra ne vien Kauno, o visos Lietuvos energetinės strategijos klausimas. Kaune viešėjusi Prezidentė Dalia Grybauskaitė teigė, kad Kaunui ši elektrinė nereikalinga. Mes laukiame, kokios pozicijos šiuo klausimu laikysis Vyriausybė“, – sakė meras A. Kupčinskas.

Meras pabrėžė manąs, kad miesto Tarybai reikia pateikti visą informaciją, kas labiausiai suinteresuotas elektros energijos kuo didesnio kiekio importu į Lietuvą, kai bus uždaryta Ignalinos atominė elektrinė, ir kokios jėgos susikerta dėl naujos elektrinės Kaune statybos.

„Kauno elektrinės“ vadovo R. Stonio teigimu, šiuo metu Kauno termofikacinė elektrinė yra pagrindinis šilumos tiekėjas Kaune, tačiau elektrinė jau beveik pasiekė savo ribinį eksploatacijos tašką: įranga yra pasenusi, neefektyvi.

Miesto ūkio ir energetikos komiteto pirmininkas ir tarybos narys Gediminas Žukauskas pažymėjo, kad naujos investicijos mieste yra sveikintinos, tačiau konkretesnės informacijos apie būsimos elektrinės veiklą trūksta ne tik tarybos nariams, bet ir miestiečiams.

„Miestui reikia pigios ir be trikdžių tiekiamos energijos, tačiau norime žinoti, koks yra elektrinės vystymo planas, kas bus daroma su senąja elektrine, kaip spręsis klausimas dėl žadėtų ir neįvykdytų investicijų į Kauno termofikacijos elektrinę, dėl netesybų ir kitų perspektyvinių klausimų. Sveikintume viešą projekto pristatymą visuomenei“, – teigė G. Žukauskas.

Kolegijoje nutarta, kad visapusė informacija šiuo klausimu turi būti pristatyta Taryboje, kur galėtų visas pozicijas išsakyti suinteresuoti ar nesuinteresuoti asmenys bei energetikos ekspertai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: