(c) kaunas.lt archyvo nuotr.

Šeštadienį prie Kauno miesto savivaldybės vyko tradicinis renginys – Pasaulinės Žemės dienos minėjimas.

Pasaulinė Žemės diena kasmet minima tada, kai pažymimas pavasario lygiadienis, t. y. dienos ilgumas susilygina su nakties ilgumu, o po to naktis pradeda trumpėti.

Minėjimo metu meras Andrius Kupčinskas ir administracijos direktorius Vygantas Gudėnas pakėlė Žemės vėliavą. Laisvės alėja iki Savivaldybės žygiavo „Ąžuolyno” pučiamųjų orkestras. Po to vyko „Ąžuolyno” orkestro koncertas.

Prie Vytauto paminklo koncertavo ir Kauno Martyno Mažvydo vidurinės mokyklos Valdorfo klasių mokiniai.

„Tik vieną dieną – kovo 20-ąją – viso pasaulio žmonės švenčia lygiadienį. Tai rodo didžiulę žmonių pagarbą gamtai ir jos reiškiniams.
Sveikinu susirinkusius paminėti Žemės dieną, ypatingai mažuosius kauniečius. Matau, kad atvykote su inkilėliais paukščiams. Malonu, kad rūpinatės gamta, mokate rūšiuoti atliekas.
Gamta yra visų mūsų namai, todėl turime rūpintis ja, neteršti ir neniokoti, nes dėl to gali įvykti net katastrofos.
Žemė – mūsų namai, todėl ir prižiūrėkime žemę kaip savo namus. Tegul gamta būna švari, tada ne tik mums, bet ir paukščiams bei žvėrims bus malonu gyventi.
Pavasaris jau atėjo, dabar ir mūsų širdyse, ir sielose bus daugiau džiaugsmo”, – sakė meras.

Renginyje dalyvavę mokiniai atvyko nešini inkilėliais. Jie buvo labai įvairūs, skirti ne tik zylėms, varnėnams, bet ir pelėdoms. Iš viso vaikai atsinešė apie 60 inkilėlių.
Buvo paskelbti inkilų gamintojų konkurso nugalėtojai.

„Išrinkti tris pačius gražiausius buvo tikrai sunku”, – sako Aplinkos skyriaus specialistai.
Už gražiausius inkilėlius Senamiesčio pagrindinės, A. Stulginskio vidurinės ir Tirkiliškių pradinės mokyklų atstovams buvo įteikti tortai. Juos nupirko Savivaldybė ir UAB „Kauno švara”.

Vėliau minėjimo dalyviai buvo pakviesti į savivaldybės salę. Meras A. Kupčinskas padėkos raštus įteikė asmenims, nuolat globojantiems gamtą.
Lietuvoje žiemoja apie tūkstantis gulbių, pusė iš jų – Kaune. Žiemą joms sulesinta 5 tūkst. kg grūdų, šimtai kilogramų kombinuotųjų pašarų, kukurūzų ir kt.
Grūdų gulbėms dovanojo UAB „Linas Agro”, AB „Kauno grūdai”, žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius ir privatūs asmenys.

Padėkos raštai įteikti 20 asmenų: Loretai Kiliotaitienei, Stanislovas Ignatavičiui, Anatolijui ir Irinai Laskovams, Ignui Alksniui, Jurgiui Načeckui, Vytautui Mačiūnui, Gairai Petraitienei, Emilijai Jonovai, Aloyzui Keibui, Rasinai Žolynienei, Antanui Švedui, Loretai Skorupskienei, Jūratei Bertašienei, Virginijai Skubaitei, Jonui Rėpšai, Ritai Starkienei Sandrai Verpečinskienei, Daivai Logminienei, Renaldui Jančiauskui.

Konferencijoje dalyvavęs Lietuvos gyvūnų globos draugijos tarybos narys Julius Morkūnas kalbėjo apie Lietuvos gyvūnų globos draugijos vaidmenį Lietuvoje ir ES ir Europos Sąjungoje.

Gyvūnų globėjų asociacijos prezidentas Vytautas Gustaitis kalbėjo tema „Žemė – ne tik žmonių planeta”.

Lietuvos paukščių žiedavimo centro vedėjas Ričardas Patapavičius kalbėjo apie Kaune žiemojančių vandens paukščių įvairovę, o ji tikrai labai didelė. Kaune žiemojantys paukščiai priskiriami ir nykstančių, ir retų, ir į Raudonąją knygą įrašytų paukščių grupei. Susirinkusieji galėjo pamatyti šių paukščių nuotraukas.

Lietuvos ornitologų draugijos direktorius Mantas Jancevičius informavo apie draugijos veiklą. Jis pažymėjo, kad 2010-ieji metai Jungtinių Tautų sprendimu paskelbti biologinės įvairovės metais.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: