(c) KTU archyvo nuotr.

Tarptautinė studentų organizacija BEST balandžio mėnesį pakvietė visus į dar nematytą renginį Kaune. Balandžio 14-16 dienomis Kauną šturmavo 56 Šiaurės Europos studentai. Juos visus vienijo bendras tikslas – inžinerinių varžybų „BEST Sprendimai“ antrasis etapas – „BaBEC“ (Baltic BEST Engineering Competition).

Renginio metu studentai iš Talino, Rygos, Maskvos, Sankt Peterburgo, Kauno ir Jekaterinburgo universitetų varžėsi atlikinėdami dviejų tipų užduotis: Case Study ir Team Design.

Penkios komandos varžėsi atlikdamos atvejo analizės kategorijoje, kurioje sprendė problemą hipotetiškai. Jie turėjo sugalvoti/sukurti atsinaujinančios energijos jėgainę, kuri būtų pastatyta Japonijoje.

Dar šešios komandos atliko inžinerinę užduotį, reikalaujančią sukonstruoti veikiantį prietaisą. Inžinerinę užduotį teikė gerai žinoma įmonė „Fima“. Po antrojo etapo įmonei pasiūlius dalyvauti tarptautiniame renginyje, ji ilgai nedvejojo ir sutiko. Kadangi dabartiniai studentai ateityje taps mokslo ir verslo kūrėjai, todėl FIMA jau dabar investuoja į jų ateitį. Trečiąjį kartą tokias varžybas organizuoti padedanti įmonė šįsyk dar labiau privertė paplušėti studentus. Jie per dvi darbo dienas turėjo sukurti transporto srauto skaičiuoklį/matuoklį, kuris skaičiuotų kelio platforma važiuojančius auto modeliukus.

Viena BaBEC varžybų dalių buvo skirta ir Kauno moksleiviams. Jaunuoliai per savaitę turėjo atlikti ir renginio metu pristatyti KTU pateiktą situacijų analizės užduotį – pateikti „svajonių“ roboto idėją: „Įsivaizduokite, kad technologijos Jums leidžia sukonstruoti tokį robotą, kokio norite. Roboto prototipas turi būti sukurtas jau iš esančių ir realiai pritaikytų robotų, tai yra iš vieno galite paimti kažkokią jo savybę ir patobulinti ją“.

Komisijos nariai: UAB „Fima“, inžinierinių ir socialinių mokslų atstovai, ilgai ir karštai diskutavo, kuriuos paskelbti geriausiais. Visos komandos buvo šmaikščios, kūrybingos, kupinos genialių idėjų. Case Study užduotį laimėjo išradinga ir linksma Rygos komanda. Po ilgų ir karštų diskusijų buvo išrinkti ir „Team Design“ užduoties nugalėtojai – taip pat komanda iš Rygos. Labai nedaug nuo laimėtojų atsilikusios Kauno ir Maskvos komandos pasidalino antrąją vietą.

Junior LEC geriausiai pasirodė komanda „Vyturiai“ iš Kauno „Vyturio“ katalikiškos vidurinės mokyklos.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: