Kaune tvarkoma pavojingomis medžiagomis užteršta teritorija
(c) Kaunas.lt archyvo nuotr.

Pradėti aplinkai pavojingomis medžiagomis užterštos teritorijos, esančios Kaune, prie Palemono g. 22, tvarkymo darbai.

24 arų teritorija užteršta degia ir toksiška medžiaga – bitumu, kuris kelia didelį pavojų gamtai, žmonių saugumui ir sveikatai. Prieš kelis dešimtmečius šioje teritorijoje buvo įrengtos saugyklos, į kurias metai iš metų buvo pilamas bitumas.

Po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo įmonės, eksploatavusios šiuos įrenginius, neliko, talpos su bitumu ir kitomis medžiagomis buvo užpiltos grunto sluoksniu. Deja, tai problemos neišsprendė – įdubus gruntui, bitumo sankaupos išsiliejo į paviršių, į šią vietą pradėtos gabenti buitinės atliekos, bėgant laikui stipriai užterštas gruntas bei gruntinio vandens sluoksnis.

Kauno m. savivaldybės administracija, siekdama išspręsti šią opią aplinkosaugos problemą, iniciavo projekto „Užterštos teritorijos Palemono g. 22 Kaune sutvarkymas“ įgyvendinimą. Gauta Europos Sąjungos parama pagal 2007–2013 m. Sanglaudos skatinimo veiksmų programos prioriteto „Vietinė ir urbanistinė plėtra, kultūros paveldo ir gamtos išsaugojimas bei pritaikymas turizmo plėtrai“ priemonę „Praeityje užterštų teritorijų tvarkymas“.

Šių metų liepą su UAB „Ekovalis“ pasirašyta rangos darbų sutartis, pagal kurią bus surinktas ir utilizuotas duobėse esantis bitumas ir aplink talpas esantis užterštas gruntas, surinktos ir išvežtos betoninės ir asfalto, buitinės atliekos, užpiltas švarus gruntas ir sutvarkyta teritorija.

Per pirmuosius mėnesius atlikti šie rangos darbai: iškirsti medžiai ir krūmai, išvežtos buitinės atliekos ir bitumas. Šiuo metu gabenamas užterštas gruntas. Darbus numatoma baigti kitų metų pavasarį.

Pagrindinis projekto tikslas – išvalyti praeityje užterštą teritoriją nuo aplinkai pavojingų medžiagų, skatinant gamtos išteklių išsaugojimą bei užtikrinant visuomenei saugią aplinką. Projekto veiklos prisidės ir prie bendrųjų tikslų: skatins vidinę ekonominę bei ekologinę Kauno miesto plėtrą, užtikrins darnią, visavertę ir sveiką aplinką, padės išsaugoti gamtines, kultūrines saugomų teritorijų vertybes, sutvarkant kraštovaizdį.

Šiam projektui įgyvendinti skirta 2 308 009,43 Lt. Europos Regioninės plėtros fondo indėlis siekia 1 961 808,01 Lt. Savo lėšomis prisideda ir Projekto vykdytojas Kauno miesto savivaldybės administracija. Ji įsipareigojo skirti projekto įgyvendinimui ne mažiau nei 346 201,42 Lt.

Visos lėšos bus panaudotos iki projekto pabaigos – 2012 m. gegužės 31 d. Projekto veiklos įgyvendinamos nuo 2009 m. gruodžio 30 d.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: