Kauniečių psichikos sveikata
(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuras, išanalizavęs kauniečių psichikos sveikatos tendencijas, pastebi, jog puikiai susidorojome su priklausomybės ligomis.

Visgi, pasak, I. Grybauskienės, dėl nuolatinės įtampos reikėtų susirūpinti psichikos sveikatos sutrikimų tendencijomis.

Psichikos sveikata yra labai svarbi šiuolaikinėje visuomenėje, nes 1 iš 5 žmonių turi psichikos problemų. Dauguma iš mūsų pažįstame žmogų, turintį tokių problemų. Tokie žmonės dažnai kenčia tyliai ir yra vieniši. Psichikos liga paveikia mūsų mąstymą, elgesį bei reakciją į tam tikrus dalykus. Kai kurios ligos sustiprina visiems būdingus jausmus, tokius kaip liūdesys ar džiaugsmas. Dažniausios priežastys, galinčios sukelti psichikos ligą:

– siaubingas įvykis asmens gyvenime;

– genai, paveldimumas;

– nuolatinė stresinė būsena;

– fizinė negalia.

Higienos instituto Sveikatos informacijos centro duomenimis psichikos sveikatos sutrikimų tendencija kasmet vis didėja tiek Kauno mieste, tiek Lietuvoje. Kauniečių psichikos sveikatos būklė yra ženkliai prastesnė lyginant su visos šalies vidurkiu. Kauno mieste 2010 m. psichikos sveikatos ligomis iš 100000 gyventojų sirgo daugiau nei 400, tuo tarpu visoje šalyje psichikos sveikatos sutrikimais skundėsi dvigubai mažiau žmonių.

Situacija su priklausomybės ligomis kasmet gerėja. Sergamumo priklausomybės ligomis pastebimos mažėjimo tendencijos tiek Kauno mieste, tiek Lietuvoje. Kauno miesto rodikliai kur kas mažesni lyginant su Kauno apskrities bei visos Lietuvos. Ypatingas sumažėjimas užfiksuotas 2009 metais Kauno mieste, jis siekia 1,4 atv./100000 gyventojų.

2010 metais neženkliai padidėjo. Bet vis gi tai yra oficialioji statistika, iš tikrųjų tikslus priklausomybėmis sergančių asmenų skaičius gali būti kur kas didesnis.

Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: