Kauno apygardos teismas atvėrė duris VDU Teisės fakulteto studentams
(c) Kauno apygardos teismo nuotr.

Į Kauno apygardos teismo rūmus susirinkusius studentus pasveikino teismo pirmininkas Nerijus Meilutis. Pirmininkas pristatė pranešimą apie Lietuvos teismų sistemą, supažindino su Lietuvos teismų sistemos raida, pagrindiniais jos veiklos principais.

Diskusijos Kauno apygardos teismo kompetencijos ir veiklos klausimais metu studentai aktyviai domėjosi, kaip tampama teisėju, kokius reikalavimus turi atitikti asmuo, pretenduojantis tapti teisėju, kokias teisės šakas būtina išmanyti norint sėkmingai išlaikyti teisėjo kvalifikacinį egzaminą.

Diskusijos metu teismo pirmininkas domėjosi ir studentų nuomone apie tai, kas teismų sistemos veikloje tobulintina ar keistina. Diskutuota visuomenės atstovų dalyvavimo jurisdikcinėje veikloje klausimais, apie teismo tarėjų instituto reikšmę ir jo įdiegimo Lietuvos teismų sistemoje reikalingumą bei perspektyvas.

Teismo pirmininko patarėjas Marius Jonaitis, demonstruodamas skaidres klausytojams pasakojo apie romėnų privatinės teisės įtaką Europos teisės tradicijai, pristatė iš romėnų teisės kildinamą juridinę terminiją, kuri neretai vartojama teismų procesiniuose sprendimuose bei universaliuosius teisės principus, kuriais dažniausiai remiamasi Lietuvos teismų praktikoje. Diskutuota apie šių principų šiandieninę reikšmę – jų vaidmenį Europos teisės unifikavimo procesuose.

Viena įdomiausių renginio programos dalių susirinkusiems studentams tapo ekskursija po Kauno apygardos teismo rūmus. Studentai smalsiai apžiūrėjo teismo posėdžių sales, į teismo posėdžius konvojuojamiems kaltinamiesiems skirtas laikinojo sulaikymo kameras, specialias patalpas, naudojamas įslaptintų liudytojų apklausai, turėjo progos išmėginti, kaip veikia balso keitimo sistema, naudojama apklausiant šiuos liudytojus.

Prisiminimui šventės dalyviai nusifotografavo su teismo pirmininku Nerijumi Meilučiu.

Tikimės, kad šis renginys ne tik prisidės prie objektyvios ir pozityvios visuomenės nuomonės apie teismų sistemą, teisėjų darbą formavimo, bet tokia bendravimo su studentais forma suteiks galimybę labiau pažinti teismų veiklos specifiką, paskatins būsimųjų teisininkų domėjimąsi teisėjo profesija.

Kauno apygardos teismo informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: