Kauno kino festivalis: 4 miestai, 11 kino salių, 169 filmai
(c) Tarptautinio Kauno kino festivalio archyvo nuotr.

Šiemet Tarptautinis Kauno kino festivalis sujungs skirtingas kino erdves ir kvies žiūrovą apsilankyti jam naujoje teritorijoje. Festivalio metu vienuolikoje kino salių Kaune, Vilniuje, Nidoje ir Panevėžyje kino mėgėjai išvys daugiau nei pusantro šimto filmų.

Rugsėjo 27 dieną prasidėsiantis festivalis Kaune vyks „Žalgirio arenoje“, Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje ir kino teatre „Cinamon“.

Daugiau nei 20 specialiųjų renginių pasklis ir kitose svarbiose Kauno miesto erdvėse – Vytauto Didžiojo universiteto auditorijose, Kauno menininkų namuose ir kitur.

Festivalio centru kasmet tampančiame Kaune vyks ir svarbiausi festivalio renginiai – susitikimai su režisieriais, paskaitos, seminarai bei koncertai.

Po savaitės kino seansai atkeliaus į Vilnių – nuo spalio 3 dienos filmai tradiciškai bus rodomi kino teatruose „Skalvija“ ir „Pasaka“, o šiais metais pirmą kartą ir Nacionalinėje dailės galerijoje.

Spalio 10-13 dienomis festivalis svečiuosis Panevėžio kino teatre „Garsas“, o spalio 13-16 dienomis – Nidos kino teatre „Agila“.

„Festivalis auga, tad kiekvienais metais kino erdvių, kaip ir filmų, skaičius didėja. Tačiau išliekame smalsūs ir manome, kad šiemet festivalio renginiai tokias vietas kaip „Žalgirio“ arena ar kauniečiams gerai pažįstama viešoji biblioteka atvers visai kitu kampu.

Žiūrovą kviečiame ateiti ir į pamėgtas kino erdves, ir ten, kur jam dar neteko lankytis,“ – sakė festivalio direktorė Ilona Jurkonytė.

„Mes siekiame būti aktyviais tiek kultūriniuose, tiek kitokio pobūdžio projektuose, garsinančiuose mūsų miestą bei šalį, – sakė „Žalgirio“ arenos rinkodaros vadovė Vilija Bulanavičienė. – Manau, kad Kauno kino festivalis kaip tik vienas iš jų, todėl ir tapome vienais iš pagrindinių šio renginio partnerių.

Be tradicinių filmų programų, festivalis šiais metais pakvies atrasti slovakų kiną retrospektyvoje „Kino aukso amžius: slovakų naujoji banga“, naujai pažvelgti į sovietinius vesternus programoje „Raudonieji vesternai“, kuri žiūrovams bus pristatyta rusų kino kritiko Sergejaus Lavrentjevo.

Iš tradicinio kino ribų išsilaisvinti padės trumpametražių filmų programos: „Ištęsti blyksniai“, „Canimation“, „Pramogų bus“, „Pasiskolintos scenos“. Trumpametražių filmų programą sudarė menininkė Laura Garbštienė.

Kauno kino festivalis pristatys žiūrovų dėmesio vertus lietuviškus filmus: naujausią Deimanto Narkevičiaus vaidybinį filmą „Uždrausti jausmai“, Vytauto V. Landsbergio dokumentinę juostą „Partizano žmona“. Festivalį jau po savaitės atidarys lietuviško filmo premjera: jauno režisieriaus Mindaugo Survilos filmas „Stebuklų laukas“.

„Dėkojame už pasitikėjimą, parodytą pakviečiant šį filmą atidaryti festivalį, garsėjantį savo filmų atranka,“ – sakė filmo „Stebuklų laukas“ prodiuserė Giedrė Beinoriūtė.

Bendradarbiaudami su JAV ambasada festivalio organizatoriai džiaugiasi galėdami pranešti, kad festivalio programos bendraautoriumi šiemet tapo Jonas Mekas, specialiai Kauno kino festivaliui sudaręs avangardinio moterų kino programą.

Be to, žiūrovai galės išvysti naujausią paties Jono Meko kūrinį „Mano Paryžiaus filmas“. Šiemet išėjęs J. Meko brolis, taip pat pasaulinio garso režisierius Adolfas Mekas bus pagerbtas specialia programa jam atminti.

„JAV ambasada džiaugiasi ilgamečiu kultūriniu bendradarbiavimu su vienu iš svarbiausių Lietuvos kino renginių. – sakė JAV ambasados kultūros atašė Nicholas Hersh. – Aš asmeniškai labai laukiu Jono Meko programos. Be to, džiaugiuosi, kad festivalis parodys Terence‘o Malick‘o filmą „Gyvenimo medis“, kurį labai vertinu.“

Kauno kino festivalis šiemet sulauks daugiau nei 25 svečių iš viso pasaulio, jų tarpe – režisierius iš Argentinos, šiais metais Kanų kino festivalyje apdovanoto „Auksinės kino kameros“ prizu filmo „Akacijos“ autorius Pablo Giorgelli su žmona, šio filmo montažo režisiere, lietuvių kilmės argentiniete Maria Astrauskas. Kaune lankysis ir Berlyno kino festivalyje „Sidabrinio lokio“ apdovanojimu įvertinto filmo „Premija“ autorė, taip pat kūrėja iš Argentinos Paula Markovitch.

Festivalio žiūrovai turės galimybę susitikti su kultine JAV eksperimentinio kino asmenybe, Jono Meko bendradarbe M. M. Serra, kuri atvyksta pristatyti J.Meko sudarytos programos. Antrus metus iš eilės į Kauną sugrįš festivalio draugu tapęs vengrų režisierius Béla Tarras, čia ne tik pristatysiantis savo naujausią šedevrą „Turino arklys“, bet ir pakviesiantis jaunus profesionalus į meistriškumo dirbtuves. Pastarąsias festivalis pristato kartu su Europos Sąjungos programa „MEDIA“, kuri nuo šių metų tapo Kauno kino festivalio rėmėja.

„MEDIA“ įvertinimas kino festivaliui reiškia profesionalumą ir aukštą kokybę, – paaiškino programos „MEDIA“ atstovas Lietuvoje Dominykas Širvinskas. – Tai, kad „MEDIA“ pasirinko remti Tarptautinį Kauno kino festivalį reiškia, jog šis festivalis yra išskirtinis visos Europos kino festivalių kontekste.“

Penktasis Tarptautinis Kauno kino festivalis vyks rugsėjo 27spalio 9 dienomis Kaune ir Vilniuje. Spalio 10 – 13 jis lankysis Panevėžio kino teatre „Garsas“, o spalio 13 – 16 dienomis – Nidos kino teatre „Agila“. Daugiau informacijos galima rasti čia.

Tarptautinio Kauno kino festivalio informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: