(c) LR Žemės ūkio ministerijos archyvo nuotr.

Vokietijos sostinėje Berlyne, parodų centre „Messe“, sausio 21-30 d. vyksta tarptautinė, kasmet rengiama maisto pramonės, žemės ūkio ir sodininkystės paroda „Žalioji savaitė 2010“. Devintąjį kartą parodoje dalyvauja ir Lietuva, kuri šiemet mini valstybės nepriklausomybės dvidešimtmetį.

„Džiugu, kad šiandien tikrai turime kuo didžiuotis. Parodoje dėdami akcentą ekologiškiems produktams, pataikėme į dešimtuką – ši produkcija ypač domina Vokietijos vartotojus“, – sakė žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius parodoje surengtoje spaudos konferencijoje.

K.Starkevičius atkreipė dėmesį, kad ši paroda yra ir ekonominė, ir politinė. Šalys čia pristato savo geriausius produktus, stenduose vaišina tradiciniais patiekalais, teikia įvairią informaciją. Paroda taip pat duoda galimybę susitikti, diskutuoti, keistis idėjomis, nubrėžti ES žemdirbių ateities gaires. Žemės ūkio ministras K.Starkevičius parodoje jau susitiko su Vokietijos, Ukrainos, Švedijos, Latvijos, Estijos žemės ūkio ministrais, suplanuotas dar ne vienas svarbus susitikimas. Pasak ministro, šiandien visų šalių bendras tikslas yra sugrąžinti žmonėms pasitikėjimą maistu, kuris pastaruoju metu yra gerokai susvyravęs.

„Lietuvos stendas yra strategiškai geroje vietoje. Mūsų ekspozicijos plotus norėjo pasisavinti šalia jau ne vienerius metus įsikūrę norvegai, tačiau man pavyko apginti mūsų pozijas ir parodos lankytojai Lietuvos stendą šiemet gali rasti toje pačioje vietoje“, – džiaugėsi ministras.

Pasak spaudos konferencijoje dalyvavusio Žemės ūkio rūmų pirmininko Broniaus Markausko, ūkininkams labai aktualus produkcijos pardavimas, tad tikimasi, kad netrukus į tokias parodas kaip verslininkai atvažiuos ir ūkininkai, kurie šiuo metu ne vienoje srityje aktyviai kooperuojasi. Ūkininkų sąjungos pirmininkui Jonui Talmantui didelį įspūdį padarė tai, kad parodos atidaryme su aukščiausiais valdžios pareigūnais kaip lygus su lygiais dalyvavo ir šios šalies Ūkininkų sąjungos atstovas. Seimo narys Jonas Jagminas, parodoje dalyvaujantis nebe pirmą kartą, pabrėžė, kad paroda yra labai svarbus renginys visiems žemdirbiams, nes susitikimuose nubrėžtos žemės ūkio plėtros kryptys vėliau aptariamos ir Briuselyje.

„Nors mūsų šalyje vyksta daug diskusijų dėl maisto kokybės, tačiau pats už save kalba tas faktas, kad, tarkime, šiandien leidimus eksportuoti į Rusiją, keliančią ypač griežtus reikalavimus įvežamos produkcijos kokybei, turi net 110 Lietuvos įmonių. O tai yra labai daug“, – pabrėžė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius.

Visi spaudos konferencijoje dalyvavę žemės ūkio sektoriaus – ir valdžios, ir verslo – atstovai džiaugėsi, kad lietuviška produkcija vertinama tikrai labai gerai, neturima jokių problemų su eksportu. Lietuva žemės ūkio maisto produktus eksportuoja į 52 pasaulio valstybes ir jokių nusiskundimų dėl kokybės iki šiol negauta. O tai, kaip pastebėjo spaudos konferencijoje dalyvavę verslininkai, yra nemažas ir Žemės ūkio ministerijos bei jai pavaldžių tarnybų nuopelnas.

Žemės ūkio ministerijos informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: