Keliose Kauno gatvėse planuojama įrengti LED šviestuvus
(c) Kaunas.lt archyvo nuotr.

Kauno savivaldybės tarybos kolegija antradienį, gruodžio 20 d., pritarė pilotiniams projektams, kurių metu bus įrengtas lauko apšvietimas naudojant LED šviestuvus.

Elektros energiją taupančius šviestuvus planuojama įrengti įrengti Riešės ir Batniavos gatvėse bei ant tilto per Nemuną Panemunėje.

Savivaldybės specialistai jau yra parengę šių objektų techninius projektus, todėl siekia kuo greičiau organizuoti konkursą rangovui. Šiose gatvėse sunaudojamos elektros energijos kiekį palyginus su panašiose gatvėse natrio šviestuvų sunaudojamos elektros energijos kiekiu bus galima įvertinti, kiek LED technologija paremta sistema leistų miestui sumažinti išlaidas gatvių apšvietimui.

„Prieš aštuonerius metus buvo atnaujintas miesto gatvių apšvietimas. Tačiau tokie pilotiniai projektai yra reikšmingi, nes galime ieškoti galimybių taupyti. Be to, LED technologijos – tai gamtą tausojančios ateities technologijos, kurias reikia skatinti“, – teigė miesto meras Andrius Kupčinskas.

Gamintojai tvirtina, kad LED šviestuvai sutaupo 35-40 proc. elektros energijos ir leidžia sumažinti anglies dvideginio dujų išmetimą į atmosferą. Šiuo metu Baltų prospekte yra įrengti du tokio tipo šviestuvai.

Pagal techninius ekonominius rodiklius tilto apšvietimo projektui reikėtų apie 367 tūkst. litų, o apšvietimo įrengimas Riešės ir Batniavos gatvėse kainuotų apie 110,5 tūkst. litų. Pilotinius projektus savo lėšomis įgyvendins rangovas, o savivaldybė pateiks jų techninius projektus. Skaičiuojama, kad projektai turėtų atsipirkti maždaug per 17 metų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: