(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Praėjusią savaitę Kauno miesto mokinių taryba (KMMT) pirmą kartą organizavo šauniausios Kauno miesto mokinių savivaldos rinkimus „Lempa 2010″.

Net tris dienas trylikos mokyklų komandos rungėsi dėl šauniausios ir kūrybingiausios savivaldos vardo. Dalyvavo mokinių savivaldos atstovai iš „Santaros” gimnazijos, A. Puškino vidurinės mokyklos, S. Nėries vidurinės mokyklos, J. ir P. Vileišių vidurinės mokyklos, Vilkijos gimnazijos, J. Urbšio katalikiškos vidurinės mokyklos, „Atžalyno” vidurinės mokyklos, K. Griniaus vidurinės mokyklos, Palemono vidurinės mokyklos, „Varpo” gimnazijos, V. Kudirkos vidurinės mokyklos, Dainavos vidurinės mokyklos bei Šančių vidurinės mokyklos.

Pirmąją, susipažinimo dieną renginys vyko K. Griniaus vidurinėje mokykloje. Komandos trumpai turėjo pristatyti savo veiklą mokykloje, pačios pasirinkdamos geriausiai, jų nuomone, tai atspindintį būdą. Pamatėme daug vaizdingų nuotraukų iš įvairiausių mokyklose organizuojamų renginių, akcijų, vaidybinį filmą, „tikrą” savivaldos teismo procesą, komandos save pristatė ir energingai šokdamos ir dainuodamos. Nuotaikinga pirmoji diena baigėsi paskelbus užduotis namų darbams : sukurti pasaką arba eilėraštį apie savo mokyklos savivaldą.

Antrąją rinkimų dieną dalyvius šiltai priėmė Vytauto Didžiojo universitetas, o auditorija vos sutalpino visus norinčius. Renginys prasidėjo netikėtumais – nė viena komanda iki renginio pradžios nežinojo, kaip reikės panaudoti atliktus namų darbus. Paaiškinus užduotį – originaliai ir įdomiai tam tikru muzikiniu stiliumi pristatyti savo kūrinius, komandos per 15 min. turėjo paruošti savo pasirodymus ir atliko tai išradingai ir kūrybiškai.

Metalas, folkloras, repas, opera – stilių įvairovė ir originalūs tekstai neleido būti abejingiems nei komisijai, nei gausiai publikai. Kai kurios komandos nuoširdžiai padirbėjo prie namų darbų – meniškai apipavidalino savo kūrybą, pagalvojo apie sceninę išvaizdą. Tačiau laki fantazija ir drąsa pasirodyti prieš auditoriją – ne vieninteliai kriterijai, pagal kuriuos buvo vertintos mokinių savivaldos. Antrojoje renginio dalyje savivaldų nariai turėjo atsakyti į įvairių Kauno miesto mokyklų moksleivių klausimus. O jie buvo įvairūs – nuo savybių, kurias turi turėti savivaldos pirmininkas, išvardijimo, iki mokyklų savivaldos vizijos ir planų.

Trečiąją dieną, kuri taip pat vyko VDU, dalyvių laukė paskutinioji užduotis ir rinkimų nugalėtojų paskelbimas. Moksleiviai bendroje diskusijoje išrinko, jų nuomone, pačias aktualiausias mokyklų savivaldų problemas, o po to atskirose darbo grupelėse turėjo pristatyti kurios nors vienos problemos sprendimo būdus. Tarp aktualiausių moksleivių išrinktų problemų buvo minimi finansai, bendraamžių pasyvumas, nesusikalbėjimas su mokyklos vadovybe ar kuratoriumi, mokinių tarybos ignoravimas, motyvacijos stoka ir kt. Moksleiviai siūlė daug įvairių kūrybingų ir brandžių idėjų kaip pagerinti mokinių savivaldų darbą, – nuo aktyvesnės savo veiklos propagavimo, teigiamų pavyzdžių iki neformalios aplinkos kūrimo tarp mokytojų ir bendramokslių.

Trijų dienų renginys, kuriam šauniai „dirigavo” vedančiosios Laura ir Vytautė, parodė, kad visų mokyklų komandose yra šaunių ir kūrybingų moksleivių, mokančių tiek dirbti, tiek linksmintis.

Rinkimų komisija, kurią sudarė komisijos pirmininkė, Kauno vaikų ir moksleivių laisvalaikio rūmų metodininkė ir KMMT kuratorė Justė Gusevaitė, Švietimo ir ugdymo skyriaus vyr. specialistė Jurgita Česnulevičienė, VšĮ Kauno Jėzuitų gimnazijos Mokinių Parlamento prezidentas Simonas Kabašinskas, Lietuvos moksleivių laikraščio „Frontas” vyriausioji redaktorė Agnė Pakėnaitė ir KMMT narė Ona Sodeikatė išrinko šauniausių mokinių savivaldų penketuką.

Pirmoji vieta ir šauniausios savivaldos titulas atiteko J.ir P. Vileišių vidurinės mokyklos savivaldai. Jos komanda buvo apdovanota diplomu, simboline lempute bei rėmėjų – leidyklos „Obuolys” įsteigtais prizais – knygomis.

Antrąją vietą iškovojo Vilkijos gimnazijos savivalda, trečiąją – Palemono vidurinės mokyklos atstovai, ketvirtąją – A. Puškino vidurinės mokyklos savivalda ir penktąją – Šančių vidurinės mokyklos atstovai. Visos renginyje dalyvavusios komandos buvo apdovanotos padėkos raštais, VDU suvenyrais ir simbolinėmis elektros lemputėmis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: