Konkursas
(c) V.Ramono/KaunoZinios.lt nuotr.

Kaunas jau įvardijo 2011-2012 mokslo metų tarptautinio vaikų, mokinių, pedagogų ir visuomenės sveikatos priežiūros specialistų konkurso „Sveikuolių sveikuoliai“ priešmokyklinukų komandą – nugalėtoją.

Šį titulą iškovojo Kauno lopšelis – darželis „Žuvintas“.

Tradiciniu tapęs konkursas „Sveikuolių sveikuoliai“ savo šurmuliu nuvilnijo Kauno lopšelių – darželių bendruomenėse. Net 27 Kauno ikimokyklinės įstaigos pateikė prašymus, išreikšdamos norą dalyvauti šiame tarptautiniame konkurse.

Organizatoriai pasidžiaugė tokia sveikos gyvensenos darželinukų iniciatyva, noru pasirodyti ir pasivaržyti, tačiau taip pat susidūrė su iššūkiu, kaip išsiaiškinti komandą, šauniausiai atliksiančią užduotis Kauno mieste. Todėl konkurso pirmą etapą buvo sumanyta organizuoti trimis turais.

Pirmam turui, prasidėjusiam lapkričio 8 dieną, visi dalyvaujantys darželiai buvo suskirstyti į pogrupius po tris – keturias komandas ir varžėsi aštuonių darželių salėse.

Dar nedrąsius, nežinančius kas jų laukia konkurso dalyvius išjudino renginių vedančiųjų kūno kultūros pedagogių Daivos Statkevičienės, Audronės Vizbarienės ir Kristinos Geišienės entuziazmas, kūrybingi komandų prisistatymai ir nuotaikinga estafetė. Kapitonai pabandė tapti tikrais treneriais ir treniruoti savo komandos draugus, demonstruodami po tris pratimus. Vaikai tarėsi ir atsakinėjo į klausimus sveikos gyvensenos tema, turėjo sumąstyti ir atrinkti koks inventorius tinka sporto šakoms, pavaizduotoms nuotraukose.

Nelengva priešmokyklinukams buvo įvardinti kiekvieną sporto šaką ir taisyklingą sporto priemonės pavadinimą. Dalyviai susidomėję svarstė, diskutavo, reiškė savo nuomones, o labiausiai džiaugėsi smagiais judriaisiais žaidimais bei iškovotais medaliais, sveikuoliškomis vaišėmis.

Nešališkų vertinimo komisijų dėka po visų aštuonių pirmo turo konkurso renginių išaiškėjo, kad „Malūnėlio“, „Kūlverstuko“, „Mažylio“, „Želmenėlio“, „Pušaitės“, „Vėrinėlio“, „Žuvinto“ ir „Vaikystės“ darželių komandoms atlikti konkurso užduotis sekėsi geriausiai. Būtent jos buvo vikriausios, sumaniausios ir daugiausiai žinojo, todėl ir iškovojo galimybę varžytis sekančiame Kauno priešmokyklinukų konkurso ture.

Lapkričio 16 dieną šios aštuonios komandos ir „Rasytės“ lopšelio – darželio komanda – pernykštė šio konkurso Kauno darželinukų nugalėtoja – rungtyniavo antrame Kauno miesto priešmokyklinukų ture. Šio turo komandų pogrupius lėmė burtai. O konkurso renginiai vyko neutraliose salėse, kad visiems vaikams būtų suteiktos lygios galimybės.

„Vaikystės“, „Kūlverstuko“ ir „Malūnėlio“ darželių salėse dalyvių laukė naujos originalios rungtys, netikėti viktorinų klausimai, praktinės užduotys ne tik vaikučiams, bet ir komandas ruošusiems pedagogams bei įstaigų sveikatos priežiūros specialistams. Buvo pasidžiaugta visų komandų aktyvumu, atsiskleidusiu sveikuolišku mąstymu, kūno kultūros pedagogų ir auklėtojų įdirbiu, ugdant darželinukų sveikatos saugojimo kompetenciją.

Visuomenės sveikatos biuro atstovai visas komandas apdovanojo iškovotomis taurėmis ir dėlionėmis. O teisę varžytis dėl Kauno miesto priešmokyklinukų „Sveikuolių sveikuolių“ vardo iškovojo lopšelių – darželių „Mažylis“, „Vaikystė“ ir „Žuvintas“ komandos.

Konkurso pirmo etapo finaliniam turui buvo sugalvotos itin originalios judėjimo, praktinės bei teorinės užduotys bendromis Kauno visuomenės sveikatos biuro direktorės Astos Gricienės, sveikatos specialistų Justinos Klimavičiūtės, Tomo Vaičiūno, saugaus vaiko ugdymo centro ir lopšelio – darželio „Žilvitis“ direktorės Zinos Miciūnienės bei kūno kultūros pedagogių Daivos Statkevičienės ir Audronės Vizbarienės pastangomis.

Lapkričio 24 dieną svetingai sutikti lopšelio – darželio „Gandriukas“ salėje, konkurse dalyvaujantys priešmokyklinukai ne tik turėjo prisistatyti, varžytis estafetėje, bet ir išmoko šokti šaunų sveikuolišką šokį. Kol kapitonai iš geometrinių figūrų dėliojo savo svajones, komandų pedagogai ir slaugytojos atsakinėjo į teorinių žinių patikrinimui skirtus klausimus. Visi vaikai rinko kelio ženklų dėliones ir turėjo parodyti kuris gi ženklas reiškia „pėsčiųjų perėja“, „dviračių takas“ ir kt., atsakinėjo į probleminį mąstymą skatinančius klausimus.

Sveikatos priežiūros specialistės demonstravo savo pirmos pagalbos teikimo įgūdžius. Emocijos ir įspūdžiai liejosi per kraštus žaidžiant ir laukiant vertinimo komisijos sprendimų.

Visiems konkurso dalyviams bei organizatoriams dėkojo ir nugalėtojus sveikino Švietimo ir ugdymo skyriaus vyriausioji specialistė ir konkurso koordinatorė Vida Bliumbergienė, Lietuvos sporto muziejaus direktorius Pranas Majauskas, Visuomenės sveikatos biuro direktorė Asta Gricienė, „Gandriuko“ direktorė ir konkurso organizavimo komisijos pirmininkė Regina Kulbokienė.

Pats didžiausias atlygis ir džiaugsmas vaikams – tai iškovotos „Sveikuolių sveikuolių” taurės, diplomai ir sveikuoliškų skanumynų prizai, na o pedagogams ir tėvams – matyti savo kasdienio darbo rezultatus: vaikus, puikiai bendraujančius ir bendradarbiaujančius, gebančius greitai susiorentuoti, protingai mąstyti, drąsiai išsakyti savo nuomonę ir svarbiausia sveikus.

Taigi kūrybingų ir atsakingų pedagogų, organizatorių dėka šis konkursas, kuriuo buvo siekiama propaguoti sveiką gyvenseną bei ugdyti vaikų atsakomybę, skatinti juos saugoti ir stiprinti savo ir kitų sveikatą, ne tik pasiekė iškeltus tikslus, bet ir dar kartą įrodė koks prasmingas pedagogų darbas vardan vaikų, jų dabarties ir ateities.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: