© Fioklos Kiures nuotr.

Mūsų valstybėje kiekvienas pilietis turi teisę rinkti ir būti išrinktas. Deja, kaip ir kiekvienais rinkimais į politiką veržiasi ne patys etiškiausi, išmintingiausi ir daugiausia idėjų turintys bendrapiliečiai. O šiemet rinkimai pasižymės ypatinga kriminalinę istoriją turinčių politikų gausa. Bauginančiai daug teistų-teisiamų partijų, lyderių ir netgi su kriminaliais klanais susijusių politinių darinių pareiškė norą savo galią įtvirtinti per valdžią.

Priešrinkiminis periodas dažnai apibūdinamas tokiais žodžiais kaip “įkarštis”, “aistros nerimsta”, “masės aitrinamos” ir pan. Bet iš tiesų priešrinkiminė vasara Lietuvoje šalta, lietinga ir politinių debatų neaitrinama. Politiniame lauke visiškas idėjinis štilis. Deja, tai nėra ypatingo gerbūvio (paprastai šalyse su aukščiausiu pragyvenimo lygiu ir mažiausia socialine atskirtimi dalyvavimas rinkimuose yra pasyvesnis) ar aukštos politinės kultūros simptomas.

Atrodo, kad šalis nuščiuvusi su baime laukia besirituliojančių aferų atomazgos (violetinių “visuomenininkų” aiškinimasis, kas labiau nepriklauso kokiam “neklanui”, Zuoko viešai ir paniekinančiai tariamas “TAIP” politinės korupcijos įtvirtinimui, Uspaskicho sandoriai su konservatoriais kaip turgaus mainuose iškeičiant gresiantį teismą į juodosios atominės projekto palaikymą).

Patyliukais vykstanti rinkiminė kampanija savyje slepia didžiausią mūsų šalies skaudulį, t.y. įsitvirtinusią praktiką, kad per rinkimus svarbiausia papirkti, pagrasinti arba apgauti.

Su kiekvienais rinkimais mūsų piliečiams yra rodoma vis didesnė nepagarba – į rinkimų lauką metami politikai ir jų grupuotės yra vis primityvesnės, o apie politinio debato sofistikaciją kalbėti, atrodo, tapo tiesiog nebepadoru. Kaip galime tikėtis rimtų diplomatinių pergalių, kai užsienio šalyse kuriami filmai apie klounų ir TV šoumenų valdomą šalį.

Už juodąją buhalteriją teisiama milijonieriaus valdoma partija viena ranka į ekranus rodo piliečiams didelę špygą, o kita ranka pilsto “labdaringą” pigų alų darbininkų pamėgtuose alubariuose. Tiesa, dar ta partija aktyviai užsiima Lietuvos diskreditavimu pasaulio akyse, tik tam jai pritrūksta sofistikuotumo, aukštojo mokslo baigimo diplomo ir užsienio kalbų mokėjimo. Pačioje Lietuvoje niekas nekerta per tą įžūliai atkištą špygą, nes valdančiųjų politiniai-klaniniai interesai yra svarbiau už šalies garbę ir saugumą. Deja, belieka kliautis aukšta Europos Parlamento politine kultūra, kuri atsijos aferistų šmeižtus nuo tiesos. Bet kas paaiškins piliečiams Lietuvoje, kad, balsuodami už šalį ir jos piliečius niekinantį darbininkų išnaudotoją, jie patys save įkalins kalėjme, kurio sargybiniai bus nusikaltėliai.

Politikos primityvėjimo problema nėra šalutinė, tai yra rimta grėsmė mūsų demokratijai, nes ne tik žlugdo parlamentinės diskusijos, įstatymdavystės ir vykdomosios valdžios pajėgumus, bet ir niekina bei naikina pilietinę visuomenę. Kuo daugiau juodų jėgų nori būti teisėtai išrinktos, tuo mažiau lieka dorų ir sąžiningų piliečių norinčių eiti balsuoti.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: