(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Nuolat girdime sakant, jog su amžiumi atmintis – „nebe ta“. Natūralu, kad ir patys kažką pamirštame. Užmaršumas – natūralus procesas. Tačiau medikai perspėja, kad skirtumas tarp natūralaus ir patologinio užmaršumo yra nedidelis.

Silpnėjanti atmintis gali būti klastingos ligos pranašas

Neverta nerimauti, jei kažką pamirštate, jei neatsimenate žmogaus vardo, pamiršote kažką pasiimti. Užmaršumas paprastai būna trumpalaikis, pamirštamos tik detalės, o pagalvojus prisimename kur pasidėjome vieną ar kitą daiktą. Protinė veikla gali sutrikti dėl išgyvenamo streso, nuovargio ar per didelio užimtumo.
Pamiršti yra natūralu, tik ne tuo atveju, jei atminties „spragos“ ima kartotis ir situacija vis blogėja. Žmogus ima pamiršti planuotus susitikimus, datas, vardus, neranda daiktų, sutrinka dėmesys, atsiranda irzlumas ir apatija. Tai gali būti progresuojančios Alzheimerio ligos simptomai.

Nuo Alzheimerio ligos neapsaugotas nė vienas

Alzheimerio liga – ilgas ir lėtas procesas, kai retai ir nepastebimai pasireiškę atminties sutrikimai tampa dažnesni. Sergant Alzheimerio liga žūsta smegenyse esančios nervų ląstelės. Ilgainiui šie procesai tampa sutrikusios protinės veiklos pasekme. Žmogus nebegali gyventi savarankiškai, tampa priklausomas nuo artimųjų. Alzheimerio liga – nėra senėjimo simptomas, tačiau rizika susirgti didėja su amžiumi.

„Reikėtų susirūpinti, jeigu: atminties sutrikimai yra nuolatiniai ir progresuojantys, jeigu žmogus painiojasi, sunku rišliai kalbėti ir parinkti tinkamus žodžius, sutrinka orientacija laike ir erdvėje, sunku priimti sprendimus ar atlikti kasdienius darbus. Reikėtų atkreipti dėmesį, jeigu netinkamai apsirengiama, pvz., kai karšta apsirengiama per šiltai ir atvirkščiai, jei daiktai laikomi neįprastose vietose, pvz., akiniai šaldytuve. Sergantį Alzheimerio liga gali nuolatos persekioti mintis, jog kažkas nutiko, pvz., jog kažkas pavogta. Ilgainiui pasireiškia kalbos problemos, neatpažįstama artimųjų. Žmogus nesamprotauja, nesirūpina savo higiena, nevalingai tuštinasi – pasakojo VšĮ Kauno Dainavos poliklinikos Psichinės sveikatos centro vadovė Santa Sajauskienė.

Nemokama patikra

Minint pasaulinę Alzheimerio dieną rugsėjo 21 d. (antradienį) kviečiame visus vyresnio amžiaus žmones pasitikrinti atmintį VšĮ Kauno Dainavos poliklinikos Psichikos sveikatos centre. Socialiniai darbuotojai atliks atminties testus, kurie parodys: ar verta susirūpinti dėl užmaršumo? Tą pačią dieną konsultuos gydytojai psichiatrai ir, esant indikacijoms, gydytojai neurologai. Būtina išankstinė registracija tel.: (8 37) 40 39 77.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: