(c) ktkc.lt archyvo nuotr.

Kauno tautinės kultūros centras 2010-2011 metais vykdo respublikinį projektą „Gimtoji šalis karpiniuose“, skirtą Laisvės gynimo ir didžiųjų netekčių atminimo metams.

2011 m. sausio 11 d. buvo atidaryta respublikinio projekto ,,Gimtoji šalis karpiniuose“ mokinių ir mokytojų darbų paroda, kurioje dalyvauja 20 švietimo įstaigų, 6 dailininkai ir 145 mokiniai (rengė 34 mokytojai). Ekspozicijoje galima pamatyti 160 kūrybinių darbų. Vaikai, mokytojai ir šeimos nariai jautriai išreiškia savo sampratą apie gimtinę Lietuvą, atsispindinčią karpinių temose: padavimai, sakmės, pasakos apie piliakalnius, karžygius, istoriniai įvykiai, lietuvių liaudies dainos, smulkioji tautosaka, gyvybės medžio įvaizdis, tradicinės kalendorinės šventės, Lietuvos poetų eilėraščiai apie gimtinę, kita. Ypač malonu, kad parodoje galime pasigrožėti Punsko lietuvių bendruomenės tradiciniais karpiniais-užuolaidėlėmis.

Visus metus centro darbuotojai kvietė ir tebekviečia vaikus, jaunimą, mokytojus ir visą šeimą mokytis tradicinių karpinių amato, atsigręžti į tautodailę, senąjį kultūros paveldą, siūlo rengti susitikimus su karpinių meistrais, lankyti ir organizuoti karpinių parodas mokyklose, savo gyvenvietėse.

Kauno tautinės kultūros centras populiarina popieriaus meno lietuvišką tradiciją ir skatina karpinių meistrus burtis, dalintis savo meistrystės paslaptimis. Centre yra puiki vieta, kur galima dalintis savo patirtimi. Čia buvo surengtos tautodailininkių Joanos Imbrasienės (Vilniaus raj.), Vilijos Žalienės (Vilkaviškis), Eglės Vindašienės-Dvarionaitės (Kaunas) ir dailininkės Vandos Dūdienės (Raudondvaris) karpinių parodos, kurios susilaukė didelio Kauno miesto bendruomenės ir žiniasklaidos susidomėjimo.

Centras organizavo karpybos mokymus ne tik mokyklose vaikams, bet ir nemokamus kvalifikacinius seminarus pedagogams ,,Gyvybės medis ir meninės raiškos galimybės karpiniuose“, ,,Tradicinių lietuviškų simbolių interpretacija“, bibliotekininkams ,,Simbolika lietuvių liaudies mene“. Kauno tautinės kultūros centre galima užsisakyti mokamus edukacinius užsiėmimus ,,Gyvybės medis karpiniuose“, kuriuos veda tautodailininkė Eglė Vindašienė.

Respublikinė mokinių ir mokytojų darbų paroda ,,Gimtoji šalis karpiniuose“ pratęsta iki 2011 m. vasario 5 d. Maloniai kviečiami lankytojai į Kauno tautinės kultūros centrą (A.Jakšto g. 18, Kaunas) darbo dienomis.
Informacija: tel. 8-652-088885, www.ktkc.lt

Kauno tautinės kultūros centro informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: