wilno.msz.gov.pl nuotr.

Lenkijos ambasadorius Lietuvoje Jaroslawas Czubinskis (Jaroslavas Čiubinskis) teigia esąs sukrėstas dėl Poznanės futbolo stadione išskleisto lietuvius įžeidžiančio transparanto, tačiau ne mažiau diplomatą stebina tai, kad atkrintamosios futbolo rungtynės spaudoje prilygintos dviejų valstybių karui.

“Turite jau visą aibę Lenkijos atsiprašymų. O aš vis dar esu sukrėstas dėl tos iškabos ir jos turinio. Iškaba buvo išties skandalinga, dabar tuo reikalu užsiima Lenkijos prokuratūra, o tai reiškia labai rimtą susirūpinimą. Tikimės, kad ateityje tokių incidentų išvengsime. Mūsų ambasada pirma (nors tai jokios rungtynės, kas tai padarys pirmas) išreiškė apgailestavimą dėl šio incidento. Ir “Žalgirio” komandą pasveikino su pergale”, – interviu “Vilniaus dienai” sakė ambasadorius.

Kita vertus, jis prisipažino esą nustebintas, kad ne pačioms svarbiausioms futbolo rungtynėms buvo skirta tiek dėmesio.

“Skaičiau straipsnių antraštes, ten jos iškeltos netgi iki Žalgirio mūšio lygio. Man atrodo, kad būtų geriau vertinti atitinkamai tų įvykių lygmeniu. Gal mano požiūris, kalbant apie sporto varžybas, gali stebinti, bet esu pripratęs prie lenkiškos perspektyvos, kai į tokias futbolo rungtynes nežiūrime kaip į atskirų tautų kovą. Ir noriu jus patikinti, kad Vokietijos ir Lenkijos rungtynės nesulaukia tiek emocijų kaip Lietuvos ir Lenkijos. Juolab kalbant apie klubus, o ne nacionalines rinktines”, – kalbėjo diplomatas.

Anot jo, palikus nuošaly tą politinę reikšmę, “Lenkijos žiūrovai matė tik dar vieną labai silpną Lenkijos komandos žaidimą”.

“Galime tik išreikšti gailestį, kad Lenkijos futbolas yra taip žemai puolęs”, – sakė ambasadorius.

Per Poznanėje vykusias UEFA Europos lygos atsakomąsias rungtynes “Lech” aistruoliai tribūnose išskleidė transparantą su užrašu “Lietuvių chame, klaupkis prieš lenkų poną”. Reaguodama į šį incidentą, UEFA paskelbė skirsianti baudą Poznanės klubui, o Didžiosios Lenkijos vaivadijos administracijos vadovas uždarė “Lech” sirgaliams rezervuotą stadiono tribūną, kurioje buvo iškabintas įžeidžiantis užrašas.

Lenkijos prokurorai pradėjo tyrimą, ar tą incidentą galima laikyti viešu žmonių grupės įžeidimu dėl jų tautybės.

Šias rungtynes “Lech” laimėjo rezultatu 2:1, tačiau į kitą Europos lygos etapą pateko Lietuvos klubas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: