© BasketNews.lt/V.Mikaitis

Lietuvos rinktinė dar kartą pademonstravo, kiek daug jai reiškia nusiteikimas. Tik šį kartą patirtis buvo nemaloni.

Vieną geriausių Europos komandų pamokė Nigerijos rinktinė. Ji trečiadienio vakarą 86:80 (20:20, 21:18, 26:19, 19:23) nugalėjo Lietuvos rinktinę ir išplėšė kelialapį į olimpinio atrankos turnyro ketvirtfinalį.

Kęstučio Kemzūros auklėtiniai išnešė sveiką kailį – pralaimėjimas 10 taškų skirtumu būtų nustūmęs lietuvius į antrą vietą grupėje.

„Nebuvome nusiteikę ir reikia iš to pasimokyti. Žaidėme žinodami taškų skirtumą, kuriuo galime pralaimėti“, – pripažino 22 taškus pelnęs Linas Kleiza.

Ketvirtfinalyje lietuviai kausis su Puerto Riko komanda, kuri paskutinėse grupės varžybų etapo rungtynėse 84:98 nusileido Graikijai ir A grupėje užėmė antrą vietą. Sėkmės atveju mūsiškiai pusfinalyje kautųsi su Makedonijos – Dominikos respublikos poros nugalėtojais.

Nors užimta pirma vieta grupėje, lietuvių džiaugsmo Karakase nebus daug. Visų pirma, Lietuvos krepšininkų pasirodymas mače su Nigerija net nebuvo panašus į pirmąsias rungtynes. Be to, lietuvių nesėkmė išstūmė Venesuelą iš kovos dėl olimpinio kelialapio ir pavertė juos nemėgstamiausiais krepšininkais šalyje.

Po trijų kėlinių atsilikdami 10 taškų skirtumu, lietuviai paskutinį ketvirtį pradėjo pelnydami 9 taškus be atsako ir po Jono Valančiūno dėjimo priartėjo iki 66:67.

Visgi tada lietuviai suklydo, o Martynui Pociui buvo skirta abejotina nesportinė pražanga kovojant dėl kamuolio. Tai padėjo Nigerijos ekipai pelnyti penkis taškus be atsako ir vėl nutolti.

Likus žaisti dvi minutes lietuvių deficitas tebuvo du taškai (78:80), tačiau Ike Diogu pelnė du taškus su pražanga, o Valančiūnas prametė iš po krepšio. Anthony Skinnas tada smeigė tritaškį ir mačo baigtis tapo aiški.
„Kaip ir tikėjomės, rungtynės buvo labai sunkios, – po dvikovos sakė lietuvių vyriausiasis treneris Kęstutis Kemzūra. – Nigerijos komanda sužaidė labai gerai, ypač puolime. Žinojome, kad jie yra metikai, bet jie įmetė daug metimų per rankas.“

Tikslą pasiekė net 11 Nigerijos tritaškių iš 24 (lietuviai pataikė 7/20). Be to, afrikiečiai laimėjo kovą po krepšiu (35-33) ir atkovojo net 11 kamuolių puldami, tuo tarpu lietuviai – vos 3.

Nigerijos komandai ši pergalė lėmė antrą vietą grupėje ir kelialapį į ketvirtfinalį. Trims ekipoms surinkus po lygiai pergalių (dar Venesuela), buvo skaičiuojamas tarpusavio rungtynių santykis. Lietuvių jis buvo geriausias (+11), o Nigerija (+4) aplenkė Venesuelą (-15).

Lietuva: Linas Kleiza 22 taškai (7/7 baudų), Šarūnas Jasikevičius 14 (5/7 metimų, 3 rez. perd.), Martynas Pocius 13, Jonas Valančiūnas 10, Jonas Mačiulis 6, Paulius Jankūnas 4, Rimantas Kaukėnas 4, Robertas Javtokas 4, Mantas Kalnietis 3 (8 rez. perd.), (Tomas Delininkaitis).

Nigerija: Derrickas Obasohanas 20 (5/8 tritaškių), Al-Farouqas Aminu 16 (9 atk. kam.), Anthony Skinnas 15, Ike Diogu 11 (8 atk. kam.).

Kęstučio Kemzūros komentaras:

Šarūno Jasikevičiaus komentaras:

Lino Kleizos komentaras:

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: