© BasketNews.lt/V.Mikaitis

Olimpinio atrankos turnyro starte – žaidimas, kokio šiemet dar nematėme.

Lietuvos rinktinė pirmą kartą šią vasarą pelnė 100 taškų. Pirmą kartą šią vasarą visas rungtynes žaidė tiksliai puldama. Ir pirmą kartą šią vasarą pademonstravo kietą gynybą.

Kęstučio Kemzūros auklėtiniai naktį iš antradienio į trečiadienį 100:82 (23:21, 26:15, 31:28, 20:18) parklupdė Venesuelos krepšininkus ir viena koja žengė į atrankos turnyro ketvirtfinalį.

Linas Kleiza surinko 28 taškus, iš kurių net 19 – per pirmąją rungtynių pusę. Mačą jis baigė sumetęs 11 metimų iš 16 ir priminęs apie save visam krepšinio pasauliui po to, kai pernai dėl traumos praleido Europos čempionatą Lietuvoje.

„Linas gaudavo daug laisvų metimų ir jis tai išnaudojo. Jis yra stipresnis už visus varžovų puolėjus, turėjo pranašumą ir tai išnaudojo“, – auklėtinį gyrė Kemzūra.

Tačiau net tada, kai Toronto „Raptors“ puolėjas nebuvo pagrindinis lietuvių ginklas puolime, mūsiškių ginklai nestrigo. Kleiza per trečią kėlinį pelnė tik du taškus, tačiau likusi komanda surinko net 29. Taip po 30 minučių kovos skirtumas tapo solidus (80:64) ir mačo pabaiga abejonių nekėlė.

Žibalo į ugnį rungtynėse įpylė tik Kemzūros pertraukėlė iki mačo pabaigos likus žaisti kiek mažiau nei 5 sekundes. Venesuelai pataikius tritaškį ir sumažinus atsilikimą iki 17 taškų, lietuviai paprašė minutės pertraukėlės.

Toks mūsiškių sprendimas supykdė tiek Venesulos trenerį Ericą Musselmaną, tiek žiūrovus. Po mačo Musselmanas net nepaspaudė rankos Kemzūrai.

„Suprantame, kad grupėje kiekvienas taškas svarbus, todėl buvo paimta paskutinė minutės pertraukėlė. Blogiausia, kad toje situacija nepadarėme to, ką nubraižiau, ir neįmetėme“, – komentavo Kemzūra.

Po minutės pertraukėlės Tomas Delininkaitis greitai švystelėjo tolimą tritaškį, nors dar buvo likusios kelios sekundės.

Iki tol labiau erzinami buvo lietuviai. Po kiekvieno svarbesnio metimo Venesuelos rinktinės lyderis Greivis Vasquezas šokinėdavo į viršų, išpūsdavo savo marškinėlius ir kitaip skatindavo gerbėjus. Lietuvos rinktinės krepšininkai vėliau pripažino, kad toks elgesys juos motyvavo.

„Holivudas visur būna, – šyptelėjo Robertas Javtokas. – Jeigu jam geriau maivytis, tegul. Mes norėjome išeiti ir laimėti. Žiūrint ant suolo, kaip vienas maivosi, tai motyvuoja.“

„Čia jo reikalas, bet buvo juokinga“, – prisiminęs perdėtas varžovo emocijas, linksmas buvo ir 13 taškų pelnęs bei 8 rezultatyvius perdavimus atlikęs Mantas Kalnietis.

Naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį Lietuvos rinktinė žais antrąsias B grupės rungtynes su Nigerija. Lietuviams net pralaimėjimas iki 10 taškų garantuotų pirmą vietą grupėje.

Nigerija pirmajame B grupės mače 69:71 nusileido Venesuelai.

Lietuva: Linas Kleiza 28 (7/9 dvitaškių, 4/7 tritaškių), Mantas Kalnietis 13 (8 rez. perd.), Martynas Pocius 12 (5 per. kam.), Jonas Mačiulis 11 (8 atk. kam., 5 rez. perd.), Šarūnas Jasikevičius 11 (7 rez. perd.), Darius Songaila 8, Paulius Jankūnas 6, Jonas Valančiūnas 5, Robertas Javtokas 3, Rimantas Kaukėnas 3 (Tomas Delininkaitis, Deividas Dulkys).

Venesuela: Greivis Vasquezas 24 (7 rez. perd.), Johnas Coxas 14, Oscaras Torresas 14, Gregorijus Echenique 12.

Javtoko komentaras:

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: