Lietuvoje pirmą kartą atlikta kepenų retransplantacija
(c) Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų (toliau – Santariškių klinikos) transplantologų komanda, vadovaujama prof. Kęstučio Strupo, pirmą kartą Lietuvoje ir Baltijos šalyse lapkričio 13 d. atliko kepenų retransplantaciją (pakartotiną kepenų transplantaciją). Santariškių klinikose tai – keturiasdešimt antrasis kepenų persodinimas.

Retransplantacija atlikta 51-erių metų pacientui, kuriam pirmoji kepenų transplantacija dėl kepenų vėžio, buvo atlikta prieš metus. Pasak medikų, paciento būklė dėl progresuojančio transplantuoto organo nepakankamumo sparčiai blogėjo. Teko jį įtraukti į skubios transplantacijos laukiančiųjų sąrašą. Atsiradus donorui, buvo atlikta pakartotinė kepenų persodinimo operacija.

“Tokiai operacijai ryžomės tik todėl, kad mūsų ligoninėje yra ypatinga medikų komanda, galinti atlikti pačias sudėtingiausias operacijas, o dėl kepenų transplantacijų, galime pasidžiaugti, kad mes esame sukaupę didžiausią patirtį ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse”, – teigė retransplantacijai vadovavęs profesorius Strupas.

Anot jo, tokių pakartotinų kepenų transplantacijų pasaulyje atliekama iki 20 proc. „Jos yra žymiai rizikingesnės, nes yra daugiau pavojų dėl galimų komplikacijų ar infekcijų. Turint galvoje, kad šiuo, konkrečiu atveju, kepenų retransplantacija buvo onkologiniam pacientui, medikų profesionalumas ir ligoninės daugiaprofiliškumas – ypatingai svarbus, o Santariškių klinikose dabar yra sudarytos unikalios galimybės diagnozuoti ir gydyti įvairias onkologines ligas bei jų komplikacijas“, – sakė prof. K. Strupas.

Pasak profesoriaus, Santariškių klinikose dirba įvairių sričių specialistai. Čia yra aktyviausias transplantacijos centras Baltijos regione. Galima didžiuotis kaulų čiulpų, inkstų (tame tarpe ir esant nesuderinamoms kraujo grupėms), širdies, ragenų, kepenų bei simultaninių (inkstų-kasos) transplantacijų pasiekimais.

VUL Santariškių klinikų informacija

„Mums, medikams, ypatingai malonu dirbti tokioje ligoninėje, kuri yra pripažinta transplantacijų lydere ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse, kur jungtinės mūsų anesteziologų, chirurgų, angiochirurgų ir urologų transplantologų komandos dirba per kelias ligoninės operacines, o už operacinės ribų triūsia gastroenterologai, nefrologai, imunologai bei reanimatologai“, – dalinosi įspūdžiais prof. K. Strupas. Pasak profesoriaus, šie specialistai yra medicinos brangakmeniai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: