Lietuvoje viešės Maltos ordino Didysis Magistras
(c) Organizatorių archyvo nuotr.
Metju Festingas

Šiandien, rugsėjo 9 d., pirmą kartą į Lietuvą atvyksta Jo Didenybė Maltos Nepriklausomo Karinio Hospitaljerių Ordino Didysis Magistras, princas Metju Festingas (Matthew Festing).

79-asis Didysis Magistras susitiks su LR Prezidente Dalia Grybauskaite, Bažnyčios vadovais, šalyje reziduojančiais užsienio ambasadoriais bei kitų užsienio šalių Maltos ordino pagalbos tarnybų atstovais.

Į Lietuvą Jo Didenybė Metju Festingas (Matthew Festing) atvyksta Maltos ordino veiklos mūsų šalyje 20-mečio proga. Minint šį veiklos jubiliejų Didysis Magistras aplankys Maltos ordino pagalbos tarnybos (MOPT) Vaikų dienos centrą Šiauliuose, dalyvaus Šiluvos atlaiduose, aplankys Kryžių kalną ir pašventins ten pastatytą Maltiečių kryžių. Kartu su Didžiuoju Magistru atvyksta ir Didysis Maltos Ordino Hospitalierius baronas Albrechtas Fon Bozelageris (Albrecht Baron Boeselager).

Didysis Magistras tarptautiniu mastu pripažįstamas kaip šalies valdovas ir turi visus atitinkamus atributus. Jis turi jam Bažnyčios suteiktą kardinolo laipsnį, tad jis yra gerbiamas ir kaip kardinolas, ir kaip princas.

Apie Didįjį Magistrą Metju Festingą

Didysis Magistras yra kilęs iš garsios šeimos. Jo tėvas, maršalas seras Fransis Festingas (Francis Festing), buvo Didžiosios Britanijos armijos štabo vadas, prosenelis, seras Adrianas Forteskju (Adrian Fortescue), buvo Maltos ordino riteris, žuvęs kankinio mirtimi 1539 metais. Didysis Magistras vaikystę praleido Egipte ir Singapūre, kur tarnavo jo tėvas.

Vėliau Metju Festingas studijavo meno istoriją Ampleforto ir Kembridžo universitetuose, daug metų dirbo meno ekspertu. Maltos ordinui priklauso nuo 1977 metų. Nuo 1993 iki 2008 metų Metju Festingas buvo Anglijos Maltos ordino vadovas. Užimdamas šį postą jis vadovavo humanitarinėms misijoms Kosove, Serbijoje, Kroatijoje. Didžiuoju Maltos ordino Magistru Metju Festingas buvo išrinktas 2008 metų kovo mėnesį, mirus 78-ajam Maltos ordino Didžiajam Magistrui Endriu Berčiui (Endrew Bertie).

Apie Maltos ordiną

Maltos ordinas yra seniausia pasaulyje (įkurta daugiau kaip prieš 900 metų) humanitarinės pagalbos organizacija, veikianti daugiau kaip 120 šalių. Maltos ordino pagalbos tarnyba buvo įkurta Lietuvoje 1991 m. Šiuo metu ji vienija daugiau kaip 700 savanorių 25 Lietuvos miestuose. Tarnyba vykdo įvairius socialinius projektus: 15 -oje miestų senukams į namus išvežiojamas karštas maistas, vykdoma socialinė slauga, įkurti 6 Vaikų dienos centrai, daugelyje miestų veikia jaunimo organizacija.

Diplomatiniai santykiai tarp Lietuvos ir Maltos ordino buvo užmegzti 1992 m. Lietuvos valstybės vadovai – Vytautas Landsbergis, Algirdas Brazauskas ir Valdas Adamkus – ne kartą buvo susitikę su Maltos ordino vadovais. 1999 m. su oficialiu vizitu Lietuvoje viešėjo dabar jau miręs Maltos ordino Didysis Magistras Endriu Bertis (Endrew Bertie).

Organizatorių informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: