© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Pagal ES trečiojo energetikos paketo reikalavimus pertvarkoma dujų skirstymo ir tiekimo bendrovė “Lietuvos dujos”, kurios akcininkai balandį nepritarė 2013 metų pelno paskirstymui ir nutarė nemokėti dividendų, artimiausiu metu nemokės tarpinių dividendų.

BNS šaltinių duomenimis, privalomąjį oficialųjį pasiūlymą išpirkti likusias įmonės akcijas bendrovė “Lietuvos energija”, kuri po sandorio su E.ON valdys 56,6 proc. “Lietuvos dujų” akcijų, įgyvendins birželį. 38,91 proc. “E.ON Ruhrgas International” akcijų numatoma išpirkti dar šį mėnesį.

Neoficialiomis žiniomis, akcijos iš likusių akcininkų, tarp kurių yra ir Rusijos dujų koncernas “Gazprom”, bus išperkamos už vidutinę svertinę paskutinių 6 mėnesių kainą biržoje. Gegužės 6 dienos duomenimis, ši kaina būtų 0,647 euro už akciją – 4 proc. mažiau nei dabartinė kaina biržoje, o bendra suma siektų apie 81,661 mln. eurų (apie 281,96 mln. litų).

“Gazprom” teigia kol kas nėra apsisprendęs, ar parduos savo akcijas. Jei, kaip manoma, jis liktų “Lietuvos dujų” akcininku, privalomojo pasiūlymo kaina būtų apie 11,85 mln. eurų (40,91 mln. litų).

Tačiau tiksli oficialiojo pasiūlymo kaina paaiškės tik baigus sandorį su E.ON.

Investicijų banko “Finasta” analitikas Tadas Povilauskas spėja, kad “Lietuvos dujos”, valstybei išpirkus jos akcijas iš E.ON, dar šiemet gali išmokėti tarpinius dividendus. Pasak jo, bendrovė turi perteklinių lėšų, be to, gali būti, kad antradienį paskelbto 17 mln. eurų (58,698 mln. litų) paskolos konkurso lėšos liks “Lietuvos dujose”, o jos finansinė našta bus perkelta naujai įkurtai antrinei bendrovei.

Balandžio pabaigoje “Lietuvos energijos”, kuri dabar valdo 17,7 proc. įmonės akcijų, iniciatyva “Lietuvos dujų” akcininkai nusprendė nemokėti planuotų 53,28 mln. litų dividendų (18,3 cento akcijai). 37,06 proc. akcijų valdančio “Gazprom” atstovai balsavo už dividendus, tačiau kitas didelis įmonės akcininkas – “E.ON Ruhrgas International” – balsavo prieš.

“Lietuvos energija”, išpirkdama iš E.ON bendrovių “Lietuvos dujos” (38,9 proc.) ir “Lesto” (11,76 proc.) akcijas, turėtų išleisti apie 450 mln. litų, jei akcijos būtų vertinamos rinkos verte, tačiau jei sandorio suma, pasak šaltinių, yra fiksuota ir mažesnė, ši suma bus taip pat mažesnė.

“Lietuvos energija” dalį lėšų – 239 mln. litų – sukaups iš antrinių įmonių – “Lesto”, “Lietuvos energijos gamybos” – dividendų, be to, praėjusių metų pabaigoje bendrovė jau turėjo 309,974 mln. litų pinigų ir jų ekvivalentų bei 122,385 mln. litų vertės trumpalaikių investicijų ir terminuotųjų indėlių.

Be to, “Lietuvos energija” pati skolins 29 mln. eurų (100,131 mln. litų) Energetikos ministerijos kontroliuojamai įmonei “Epso-G”, kuri iš E.ON išpirks “Amber Grid” akcijas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: