© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Lietuvos kariai pratybose “Juodoji strėlė 2014” treniruosis vykdyti gynybines operacijas kartu su sąjungininkais iš JAV.

Didžiausios šiais metais Lietuvos kariuomenės Mechanizuotosios pėstininkų brigados (MPB) “Geležinis Vilkas” lauko taktinės pratybos “Juodoji strėlė 2014” pasidės pirmadienį Gaižiūnų poligone Rukloje ir truks iki gegužės 23 dienos.

Pratybose apie 1,5 tūkst. karių iš MPB “Geležinis Vilkas” ir kitų Lietuvos kariuomenės vienetų kartu su NATO sąjungininkų kuopa iš JAV Sausumos pajėgų Europoje 173-iosios oro desanto brigados kovinės grupės treniruosis vykdyti gynybines operacijas Lietuvoje, praneša Krašto apsaugos ministerija.

“Šios vertinamosios lauko taktinės pratybos, kurios orientuotos į gynybinių užduočių vykdymą, jų valdymą ir skirtingų padalinių tarpusavio sąveiką, yra didžiausios ir vienos svarbiausių šių metų brigados “Geležinis Vilkas” kovinio rengimo cikle.Karių pasirengimas ginti savo šalį ir veikti petys į petį su NATO sąjungininkais – prioritetinė mūsų užduotis”, – šių pratybų svarbą pažymi brigados “Geležinis Vilkas” vadas pulkininkas Raimundas Vaikšnoras.

Pratybų metu kariai atliks pasiruošimo mūšiui procedūras, treniruosis taktinio judėjimo ir susitelkimo rajono užėmimo veiksmų, objektų ir teritorijos apsaugą. Jie taip pat tobulins veiksmus, kaip tinkamai veikti cheminio, biologinio ar radioaktyvaus užterštumo aplinkoje, rengsis gynybai ir vykdys taktinius gynybos veiksmus. Pratybose dalyvausiantys padaliniai taip pat tobulins vadovavimo ir kontrolės procedūras, koordinuos tarpusavio veiksmus, planuos operacijas, atliks kt. karines užduotis.

Kartu su Lietuvos kariais pratybose “Juodoji strėlė” dalyvausiantys JAV kariai į Lietuvą atvyko iš savo nuolatinės dislokacijos vietos Vičenzoje Italijoje. JAV Sausumos pajėgų Europoje 173-iosios oro desantininkų brigados kuopa ( maždaug 150 karių) bendroms pratyboms su Lietuvos kariais atsigabeno ir visą pratyboms reikalingą ginkluotę ir techniką.

Planuojama, kad JAV kariai Lietuvoje bus dislokuoti iki šių metų pabaigos. JAV kariai dabar yra dislokuoti Kunigaikščio Vaidoto mechanizuotajame pėstininkų batalione Rukloje.

NATO sąjungininkė JAV Sausumos pajėgas į Lietuvą pratyboms atsiuntė reaguodama į regionui iškilusias grėsmes dėl Rusijos intervencijos Ukrainoje. Tokias pačias pajėgas JAV atsiuntė ir į Lenkiją, Latviją bei Estiją.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: