(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Pasaulio ekonomikos forumas (PEF) pristatė 2010 metų pasaulio šalių konkurencingumo tyrimą, kuriuo siekiama įvertinti 139 šalių išsivystymo lygį ir konkurencingumą. Tyrimo duomenimis, pagal bendrąjį konkurencingumo indeksą (BKI) Lietuva pakilo iš 53 vietos į 47. Estija tyrime pakilo iš 35 į 33 vietą, o Latvija per dvi vietas leidosi žemyn – užėmė 70 vietą.

Remiantis BKI, valstybės skirstomos pagal ekonominio išsivystymo etapus. Iki 2008-ųjų Lietuva buvo priskiriama šalims, kuriose ekonomika grindžiama našumu. Nuo 2009-ųjų Lietuva, Latvija ir Estija priskiriamos šalims, pereinančioms į naujovėmis grindžiamą (žinių) ekonomiką.

“Šis pasaulinio tyrimo vertinimas dar kartą akivaizdžiai rodo, kad mūsų strateginė kryptis – naujovėmis paremtas žinių ekonomikos kūrimas – Lietuvoje pasitvirtina ir pasiteisina. Tai džiugina ir suteikia papildomo ryžtingumo veikti, nes yra dar labai daug sričių, kuriose privalome siekti permainų bei spartesnės pažangos”, – sakė Ministras Pirmininkas A. Kubilius.

Bendrasis konkurencingumo indeksas sudaromas atsižvelgiant į tris rodiklius: pagrindinių reikalavimų (šalies institucinės aplinkos, infrastruktūros, makroekonominės aplinkos, sveikatos ir pradinio išsilavinimo), efektyvumą skatinančių veiksnių (aukštojo išsilavinimo ir profesinio mokymo, prekių ir darbo rinkų našumo, finansų rinkos plėtros, technologinės parengties, rinkos dydžio) bei inovatyvumo ir verslo sofistikacijos.

Ministro Pirmininko tarnybos Spaudos tarnybos informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: