LR Seimo kontrolierius priima miesto gyventojus
(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Šiandien, rugsėjo 15 d., savivaldybėje lankosi LR Seimo kontrolierius Augustinas Normantas ir penki jo patarėjai teisininkai.

Mero patarėja Adelė Majauskienė skyrių vedėjams pristatė Seimo kontrolieriaus komandą ir pažymėjo, kad kauniečiai registravosi į susitikimą su kontrolieriumi, „tai rodo, kad problemų dar turime“, – sakė patarėja A. Majauskienė.

Kontrolieriaus komanda pirmiausiai susitiko ir kalbėjosi su miesto meru Rimantu Mikaičiu, vėliau salėje – su skyrių vedėjais arba vedėjų pavaduotojais.

Kontrolieriaus komanda priims 45 Kauno miesto gyventojus, kurie kreipėsi į LR Seimo kontrolierių.

Savivaldybės Priimamojo vedėja Genovaitė Bivainienė sakė, kad per metus įregistruojama apie 140 gyventojų skundų. Įvairių prašymų, kuriuose taip pat kartais skundžiamasi, gyventojai per mėnesį pateikia nuo 3500 iki 4000.

„Stengiamės, kad gyventojų skundai bei prašymai būtų išnagrinėjami laiku ir sąžiningai. Dažnai randame kompromisą, todėl palyginti nedaug žmonių ir šį kartą kreipėsi į Seimo kontrolierių“, – sako G. Bivainienė.

„Malonu matyti tuos asmenis, kurie yra arčiausiai žmogaus. Žinoma, jūs skaitėte rusų rašytojo Nikolajaus Gogolio „Revizorių”, bet mes ne tie revizoriai. Seimo kontrolieriaus institucija – žmogaus teisių gynėja.

Pasaulio mastu ši institucija paminėjo 200 metų veiklos jubiliejų. Lietuvoje Seimo kontrolieriaus tarnyba veikia 16 metų ir gina žmogaus teises, įtvirtintas Konstitucijoje. Tarnyboje dirba 50 žmonių, iš jų apie 10 vyrų.

Mūsų institucijos paskirtis – tarpininkauti sprendžiant įvairias problemas. Turim teisę pradėti tyrimą, kai tik gauname vienokią ar kitokią informaciją. Dažniausiai pasitaikantys skundai dėl socialinių būstų, šildymo problemų ir namų priežiūros administratorių.

Mes pastebim, kad Lietuvoje trūksta pagarbos žmogui. Suprantam, kad yra finansinių ir teisinių problemų, bet išklausyti žmogų, paaiškinti jo teises ir pareigas visi privalome“, – kalbėjo LR Seimo kontrolierius A. Normantas.

Patarėja Rosita Daunorė pažymėjo, kad iš Kauno gyventojų gauna žymiai mažiau skundų negu iš vilniečių. „Dažniausiai pasitaiko skundų dėl būstų administravimo, dėl informacijos pateikimo, namų techninės priežiūros. Kartais pareigūnai pavėluoja pasidomėti paslaugų pirkimo, darbų kokybės klausimais.

Pasitaiko atvejų, kai dokumentai neregistruojami, tada žmonėms kyla įtarimų. Net ir skelbimai gyventojams turi būti registruojami, nes tai svarbi informacija. Gyvenamųjų namų bendrijų veikla taip pat turės būti kontroliuojama“, – kalbėjo R. Daunorė.

Patarėja Antanina Miliauskienė, kuruojanti socialinius klausimus, sakė, kad jai neramu dėl socialinio būsto suteikimo daugiavaikėms šeimoms.

„Pasitaiko atvejų, kad bendrabučiuose yra laisvų vietų, o būstas suteikiamas kitiems asmenims. Dar blogiau, kai gyventojas išvykęs į užsienį, o būstas pernuomotas. Gauname skundų dėl socialinių pašalpų ir dėl pasiūlymo atlikti tam tikrus darbus už jas. Visuomenei naudingus darbus reikėtų pritaikyti prie žmogaus veiklos. Jeigu bedarbei mokytojai siūloma šluoti gatvę, tai nereikia tikėtis, kad žmogus sutiks tą darbą atlikti“, – sakė A. Miliauskienė.

Kiti patarėjai kalbėjo apie dabar galiojančius naujus nuostatus dėl namų šildymo būdo pakeitimo. Konstatuota, kad tvarka išliko sudėtinga, nes pasirenkamas šildymo būdas neturi prieštarauti specialiajam planui. Viena problema, kai keičiama viso namo šildymo sistema, o kita – kai vieno buto.

LR Seimo kontrolierius A. Normantas pabrėžė, kad skundai turi būti išnagrinėjami labai kruopščiai. Jeigu atsisakoma patenkinti prašymą, tuomet turi būti nurodytos priežastys ir apskundimo tvarka.

„Dėkoju, kad atvykote į susitikimą. Patarėjai jums gali atsakyti į konkrečius klausimus. Linkiu sėkmingo bendradarbiavimo su gyventojais“, – sakė Seimo kontrolierius A. Normantas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: