(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Dėl duomenų vėlavimo bendrajame priėmime į Lietuvos aukštąsias mokyklas apie 100 pretendentų studijuoti nemokamai liko be valstybės finansavimo. Tai paaiškėjo studentų atstovams Lietuvos studentų sąjungoje (LSS) atlikus pirminę šių metų bendrojo priėmimo analizę. Sąjunga kritiškai vertina pastarųjų dviejų metų priėmimo organizavimą ir primygtinai ragina tobulinti visą priėmimo sistemą.

„Per daug sumaišties. Taip dirbti negalima. Viešumon iškilusios klaidos liudija apie įsisenėjusias sistemines spragas, kurių viena – atsakingo požiūrio į jaunų žmonių pasirinkimą deficitas. Už tokią situaciją atsakomybę privalu prisiimti ne tik Švietimo ir mokslo ministerijai, bet ir priėmimą organizuojančiai asociacijai, bendrojo lavinimo mokyklų vadovams“, – situaciją komentuoja Lietuvos studentų sąjungos prezidentas Dainius Dikšaitis.

Studentų atstovų teigimu, per šių metų priėmimą labiausiai nukentėjo tie, kurie bendrojo lavinimo mokyklas baigė prieš metus, tačiau ryžosi perlaikyti bent vieną brandos egzaminą ir tuomet dalyvauti bendrajame priėmime. Dalies šių stojusiųjų galutiniai brandos egzaminų rezultatai nebuvo įtraukti į bendrąją norinčiųjų stoti duomenų bazę. Dėl to už egzaminą sistema automatu skyrė nulius. Taip šių žmonių galimybės įstoti į valstybės finansuojamą vietą sumažėjo iki minimumo. Pirminiais duomenimis, tokių nukentėjusiųjų yra apie 100.

„Stebina, kad apie tokius faktus informacijos tenka ieškoti dantimis ir nagais. Panašu, kad tikslios informacijos nežino net tie, kurie atsakingi už priėmimo organizavimą. Ką jau kalbėti apie pačius stojusiuosius… Tai netoleruotina. Nukentėjusiųjų atžvilgiu vieša atsakingų asmenų reakcija ir adekvatūs žingsniai padėčiai spręsti yra būtini“, – teigia Studentų sąjungos prezidentas D. Dikšaitis.

Pasak D.Dikšaičio, naujoji virtuali priėmimo sistema buvo atvira tik šiais metais mokyklas baigusiesiems abiturientams. Ankstesniais metais baigusieji abiturientai privalėjo patys pristatyti brandos atestatus į priėmimo punktus. Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO) duomenimis, nepateikusių atestatus šiemet buvo rekordiškai daug – per 2500 iš beveik 9000.

Studentų sąjunga pažymi ir tai, jog šiemet nebuvo užtikrintos techninės įrangos galimybės tinkamai dirbti. Dėl to vėlavo mokamų studijų vietų į aukštąsias mokyklas paskelbimas. Tai stojančiuosius privertė nerimauti daugiau nei 24 valandas. Studentų atstovai pastebi, jog tinkamas stojančiųjų informavimas apie bendrojo priėmimo naujoves nėra užtikrinamas nebe pirmus metus. Apie sistemos sutrikimus Studentų sąjunga kaip ir dauguma stojusiųjų sužinojo tik iš žiniasklaidos – Švietimo ir mokslo ministerija, LAMA BPO atstovai tylėjo. Organizacija dėl to neturėjo galimybių informuoti suklaidintų jaunų žmonių.

Dėl pastarųjų dviejų metų bendrojo priėmimo į šalies aukštąsias mokyklas nesklandumų Lietuvos studentų sąjunga kreipsis į Švietimo ir mokslo ministeriją. Sąjunga primygtinai reikalaus esminės šiuo metu galiojančios tvarkos peržiūrios ir konkrečių žingsnių, kad būtų užtikrintos didesnės galimybės motyvuotai ir atsakingai rinktis studijas. Studentų atstovai akcentuoja, jog techninių įrankių įtaka galutiniam priėmimo rezultatui bei kliūčių rizika privalo būti minimali.

Kartu Lietuvos studentų sąjunga kviečia visus nukentėjusius nuo šių metų bendrojo priėmimo klaidų pranešti apie tai arba Švietimo ir mokslo ministerijai, arba pačiai organizacijai šios interneto tinklapyje nurodytais kontaktais. Studentų atstovai, gavę tikslią informacija, nedelsdami imsis priemonių padėti išspręsti kilusias problemas.

Primename, kad priėmime į universitetus šiais metais stojo 26 468 asmenų, į kolegijas – 12 671. Į valstybės finansuojamas vietas universitetuose pateikta 191 085 prašymų, kolegijose – 116 674. Iš viso į šalies aukštąsias mokyklas stojo 39 139 asmenų (LAMA BPO). Už bendrąjį priėmimą Lietuvoje atsakinga pagal Švietimo ir mokslo ministerijos pavedimą veikianti LAMA BPO.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: