(c) LFF archyvo nuotr.

Dvidešimt Lietuvos mokyklų laimėjo atrankos konkursą ir dalyvauja Lietuvos futbolo federacijos projekte „Vasaros linksmoji futbolo mokykla“. Daugiau kaip 2 tūkstančiai moksleivių liepą ir rugpjūtį bent dvi savaites turi galimybę aktyviai leisti laiką su futbolo kamuoliu savo mokyklose.

„Šios stovyklos yra nemokamos. Siekiame, kad kuo daugiau vaikų turėtų tikras ir įdomias atostogas – juk ne visų tėvai gali juos leisti į nemažai kainuojančias privačias stovyklas“, – pasakojo projekto koordinatorius Vaidotas Rastenis – „Be to, tai puiki proga mokykloms atsinaujinti sporto inventorių – futbolo federacija kiekvienai projekte dalyvaujančiai ugdymo įstaigai dovanoja visą reikalingą įrangą sėkmingam projekto įgyvendinimui“.

Kiekvienai mokyklai skiriama 15 futbolo kamuolių, 10 aprangos skirtukų, universalus treniruočių inventorius, o mokytojams – pilnas instruktoriaus krepšys. Pastarieji buvo mokomi futbolo pagrindų Kaune, Nacionalinėje futbolo akademijoje.
Vasarą krepšinį pakeitė futbolas

Linksmosios vasaros futbolo stovyklos jau buvo surengtos beveik 10 šalies mokyklų. Kretingos rajono „Kartenos“ vidurinė mokykla iš kitų išsiskyrė mergaičių gausa ir vienais jauniausių futbolininkų. Patiems mažiausiems stovyklautojams buvo vos 4 metukai, tačiau noru pelnyti įvarčius ir žaisti su kamuoliu jie nenusileido vyresniems.

“Tiek daug vaikų susirinko į linksmąsias futbolo treniruotes. Gaila, tik kad krepšinį visi jau spėjo pamiršti ir nori žaisti vien futbolą. Niekis, atsigriebsime žiemą” – šypsodamasis kalbėjo krepšininkas, krepšinio aistruolis ir „Linksmosios vasaros futbolo mokyklos“ Kartenoje vadovas Marius Meškauskas.

„Kamuolį mes ir be treniruočių spardydavome – futbolas mums patinka ir mes kiekvieną vakarą renkamės mokyklos stadione. O stovykloje tikimės išmokti futbolo technikos – įgytas žinias panaudosime per varžybas“, – vienas per kitą pasakojo Kartenos moksleiviai.

Tačiau ir žiemą krepšiniui nuo šiol teks konkuruoti su futbolu. Paskutinę „Vasaros linksmosios futbolo mokyklos“ dieną Kartenoje, kalbėdama su vaikais mokyklos direktorė Jūratė Račkauskaitė pradžiugino vaikus žinia, kad nuo rugsėjo mokykloje atsiras ir futbolo būrelis.

Futbolą galima žaisti visur – net obelų sode

M.Sederevičiaus mokykla, įsikūrusi Sudarge, nors ir neturi stadiono, bet jos teritorijoje yra obelų sodas. Išradingos mokytojos nusprendė, jog čia surengti linksmąją mokyklą tikrai bus smagu. Beje, sulaukusios didžiulio vaikų dėmesio ir noro žaisti futbolą, užsiminė, jog kreipsis į vietos valdžią, kad mokyklai suteiktų žemės plotą, kuriame jau kitąmet būtų įrengta futbolo aikštelė.

„Kuomet grįžome iš mokytojų seminaro Kaune, kolegės manęs klausė ar gerai išsimiegojau per paskaitas“, – įspūdžiais dalinosi Sudargo M.Sederevičiaus mokyklos mokytoja Lijana Lenktaitienė – „Kolegės, kaip ir aš, įsivaizdavome, kad seminaras bus nuobodus ir nesuprantamas. Tačiau, kai papasakojau savo įspūdžius, visos nustebo ir truputį su pavydu klausė apie seminarą. Daugiau miegas ir futbolas kolegėms nebėra sinonimai“.

Projekto koordinatorius V. Rastenis paantrino, jog pagrindinė projekto idėja – „smagus žaidimas“. „Kaune vykusių seminare praktinių ir teorinių užsiėmimų pagalba siekiama akcentuoti džiaugsmą, kurį atneša žaidimas, jis yra svarbesnis už pasiektus rezultatus, įmuštų įvarčių skaičių, meistriškumo lygio kėlimą. Dauguma pratimų ir žaidimų yra sukurti taip, kad kiekvienas žaidžiantysis galėtų pajusti sėkmės skonį“ , – sakė V. Rastenis.

Treneriais dirbo ir paaugliai, ir užsieniečiai

Stadiono šalia mokyklos neturi ir Vilniaus „Versmės“ vidurinė mokykla, todėl užsiėmimai vyko sporto salėje. Beje, juos vedė ne suaugusieji, o vyresniųjų klasių moksleiviai, kuriems trenerių vaidmuo itin patiko.

„Pradžioje vyresnių klasių mokiniai nerodė entuziazmo, kai pasiūliau dalyvauti šiame projekte. Tačiau kai pasakiau, kad jie bus treneriais ir galės jaunesnius savo kolegas mokyti futbolo paslapčių – entuziazmas pradėjo trykšti per kraštus“, – kalbėjo „Versmės“ mokyklos mokytojas Arturas Soto Gonzalezas.

Pirmą kartą projekto vadovais „Versmės“ mokykloje buvo ne lietuviai. Čia užsiėmimus vedė jau 12 metų Lietuvoje gyvenantis meksikietis A.Soto Gonzalezas, kuris sau į pagalbą pasikvietė Vilniaus universitete Lietuvos istoriją studijuojantį magistrantą iš Lenkijos Anteką Urmanski.

Kaip ir kiekvienais metais „Vasaros linksmojoje futbolo mokykloje“ netrūko pas senelius grįžusių vasarą praleisti „legionierių“ iš Anglijos, Airijos ar Prancūzijos.

Penktą kartą vykdomas projektas, kuriame jau dalyvavo apie 100 mokyklų ir tūkstančiai moksleivių, yra dalis LFF ilgalaikės vaikų užimtumo programos „Sugrąžinkime vaikus į stadionus” ir vykdomas kartu su Lietuvos Švietimo ir mokslo ministerija. Stovyklos visoje Lietuvoje vyksta liepos – rugpjūčio mėnesiais.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: