Moksleivius suvienijo

Net 109 Lietuvos mokyklos, pasisakančios už sveiką mitybą ir gyvenseną, prisijungė prie projekto „Sveikatiada“ šiandien paskelbto „Vaisių ir daržovių mitingo“:

jaunieji mitinguotojai kelia sau tikslą per dieną suvalgyti daugiau nei paprastai sodo bei daržo gėrybių ir puikiai išmanyti jų vertingąsias savybes, suteikiančias gardžiosioms gamtos dovanoms neabejotiną pranašumą kovoje su populiariais, bet nesveikais užkandžiais.

„Sveikatiados“ iniciatyva sulaukė didžiulio šalies mokyklų bendruomenių susidomėjimo. Akcijos metu švietimo įstaigose vyksta vaisiams ir daržovėms pristatyti bei reguliariam jų vartojimui propaguoti skirti renginiai.

Padėdami pedagogų, moksleiviai visą savaitę gvildeno sveikos mitybos tematiką, domėjosi derliaus įvairove bei atskirų jos rūšių vertingosiomis savybėmis bei jų poveikiu žmogaus sveikatai.

Šiandien, rugsėjo 23 d., akcija pasiekė kulminaciją – mokyklose ne tik vyksta derliaus šventę primenantys susiėjimai su diskusijomis bei sveikuoliškomis vaišėmis, bet ir siekiama obuolių valgymo rekordo.

Šių vaisių sudėtyje gausų vitamino C, karotenų, pektino, o jų sultys puikiai malšina troškulį. Tad šiandien mokyklų bendruomenės skanaus obuolių, pagerbdamos šiuos paplitusius, kiekvienam įperkamus ir gardžius vaisius, o projekto rengėjai fiksuos, kiek dalyvių visoje šalyje įtraukė ši akcija. Rugsėjo pabaiga 23-ioji nuo šiol mokyklose gali turėti Obuolio dienos vardą.

Anot „Sveikatiados“ koordinatorės Astos Bajarūnaitės, šitaip jaunajai kartai žaismingai primenama, kad sveikai gyventi – smagu.

Pirmąkart Lietuvoje surengta tokio pobūdžio akcija siekiama paskatinti diskusiją apie didelę šalies moksleivių mitybos problemą – nepakankamą daržovių ir vaisių vartojimą. Mitybos specialistai akcentuoja, kad šie mineralinių medžiagų, vitaminų bei mikroelementų ir virškinamosios ląstelienos šaltiniai, sudarantys vieną iš mitybos piramidės pagrindo dalių, mūsų organizmui yra būtini, ir primena, kad per dieną jų derėtų suvalgyti apie 400 gramų, taigi – vidutiniškai penkis vienetus.

„Džiaugiamės entuziastingu šalies mokyklų bendruomenių dalyvavimu „Vaisių ir daržovių mitinge“, ypač – nuoširdžiu pedagogų dėmesiu akcijos idėjai ir jos įgyvendinimui. Suaugusiųjų aktyvumas propaguojant taisyklingą mitybą yra aukso vertės, nes geras pavyzdys vaikams yra labai svarbu. Renginiai, kurių metu mokytojai ir jų auklėtiniai drauge vaišinasi vaisiais bei daržovėmis, yra tiek pat smagūs, kiek ir efektyvūs propaguojant sveiką gyvenseną“, – įsitikinusi Asta Bajarūnaitė.

Apie projektą „Sveikatiada“

Projektas „Sveikatiada“ yra įgyvendinamas jau ketvirtus mokslo metus. Pradėtas vykdyti Panevėžio apskrityje, praėjusiais metais jis buvo populiarus Vilniaus, Kauno, Utenos, Alytaus ir Marijampolės apskričių bendrojo lavinimo mokyklų bendruomenėse. Šiais mokslo metais „Sveikatiada“ tęsia veiklą Klaipėdos, Telšių, Šiaulių bei Tauragės apskričių mokyklose. „Sveikatiados“ šūkis – „Sveikai gyventi yra smagu“.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: