Mutavo paukščių gripas
(c) Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacija rugpjūčio 29 d. paskelbė apie galimą padidėjusią paukščių gripo riziką, bei informavo, kad mutavęs paukščių gripo virusas nėra perduodamas nuo žmogaus žmogui.

Labiau rizikuoja užsikrėsti virusu tie asmenys, kurie turi kontaktų su naminiais ar laukiniais paukščiais, dirbantys ūkiuose. Taip pat nėra jokių įrodymų, jog A(H5N1) tipo gripo virusas prisitaikė ir būtų dar pavojingesnis žmogaus sveikatai.

Pranešime teigiama, kad paukščių gripo virusas plinta Azijoje ir už jos ribų, tačiau gripo viruso protrūkių neužfiksuota.

A (H5N1) tipo gripo viruso paplitimas yra nuolat stebimas ir kontroliuojamas, atliekami tyrimai, vertinama rizika žmogaus sveikatai.

A (H5N1) tipo gripo virusas yra paplitęs tarp naminių ir laukinių paukščių. Nuo 1997 m. šio tipo gripo virusas buvo registruojamas Tolimuosiuose Rytuose, vėliau išplito po Europą, Artimuosius Rytus, Afriką.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis nuo 2003 m. iki 2011 m. rugpjūčio 19 d. 15-oje šalių buvo užregistruoti 565 susirgimai paukščių gripu ir 331 mirties atvejis. Susirgo tie žmonės, kurie turėjo kontaktą su naminiais paukščiais, ypač ūkiuose, kuriuose buvo didelis aplinkos užterštumas.

Iki 2011 m. rugpjūčio 19 d. buvo užregistruoti 49 susirgimų ir 25 mirties atvejai nuo paukščių gripo A(H5N1) keturiose šalyse: Bangladeše (2 užsikrėtimo atvejai), Kambodžoje (8 užsikrėtimo ir 8 mirties atvejai), Egipte (32 užsikrėtimo ir 12 mirties atvejai ir Indonezijoje (7 užsikrėtimo ir 5 mirties atvejai).

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: