© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Valdas Sutkus teigia, kad dėl planuojamų mokesčių pakeitimų 2015 metais kils dalis kainų, bet dėl to gyventojai kaltins euro įvedimą ir verslininkus. Todėl verslininkai prašo, kad valdžia susilaikytų nuo naujų mokesčių įvedimo bei prižiūrėtų ne tik verslo kainų pokyčius po euro įvedimo, bet ir valstybės institucijų rinkliavas.

“Lūkestis yra, kad įvedus eurą nedidėtų kainos ir valdžios institucijos inicijuoja memorandumą, kad verslas įsipareigotų nedidinti kainų. (…) Tačiau pastaruoju metu mes matome objektyvių veiksnių, kurie lems tą kainos didėjimą – tai yra mokestinės aplinkos pasikeitimas. Galvojama apie automobilio mokestį, apie alkoholio akcizą. (…) Automatiškai kaina padidės ir tada vartotojas, atėjęs į parduotuvę vargu ar bus labai suinteresuotas aiškintis, kad dėl mokesčių padidėjo”, – spaudos konferencijoje penktadienį teigė V.Sutkus.

Anot jo, jeigu didės viešojo sektoriaus paslaugų kainos bei mokesčiai, dėl objektyvių priežasčių didės ir verslo prekių ir paslaugų kainos. V.Sutkus sakė, kad tokiu atveju gai nukentėti ir verslo reputacija.

“Mes suprantam, kad gyvenimo tempas greitas ir žmonės pamatę padidėjusias kainas ilgai nesuks galvos, pamatys konkrečią prekę, jos padidėjusią kainą ir loginė grandinė bus tokia, kad įvedė eurą ir dėl to padidėjo”, – sakė Verslo konfederacijos vadovas.

Pasak Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos generalinio direktoriaus Danuko Arlausko, verslo atstovai siekia pasirašyti geros valios memorandumą, kuriame būtų numatyta, jog kainos po euro įvedimo bus keičiamos sąžiningai. D.Arlausko teigimu, siekiama, jog memorandume ir valdžios institucijos įsipareigotų sąžiningai konvertuoti rinkliavų kainas.

“Lietuvoje daug institucijų, kurios teikia viešas paslaugas ir (renka – BNS) rinkliavas – vandens patikra, darbų sauga (…) Mes norime, kad tame memorandume būtų užfiksuota ir institucijų atsakomybė”, – spaudos konferencijoje sakė D.Arlauskas.

Jis teigė, kad prieš keletą metų iš Olandijos atstovo išgirdo įspėjimą, kad kainos gali didėti ir dėl neprižiūrėtų valdžios institucijų, todėl verslininkai siekia užkirsti tam kelią.

“Labai charakteringas buvo olandų atstovo komentaras, kad jūs viską darykite ir būkite budrūs, kad valdžios institucijos nepasinaudotų šia situacija, kadangi Olandijoje procesas buvo nesuvaldytas ir kainos labai padidėjo”, – sakė darbdavių konfederacijos atstovas.

Anot jo, euro įvedimo darbo grupei bus nusiųstas geros valios memorandumo projektas, kuriame siūloma įtraukti ir valdžios ir savivaldos institucijų įsipareigojimus: “Valstybės institucijos turi būti išvardintos ir kviečiamos pasirašyti – tada mes matysime, kad valdžia rodo gerą valią”.

Lietuva siekia įsivesti eurą 2015 metais.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: