(c) kaunas.lt archyvo nuotr.

Nesuteikus merams platesnių įgaliojimų, tiesioginiai jų rinkimai būtų „pigus ir tuščias blizgutis liaudžiai”, mano Kauno meras Andrius Kupčinskas. Pasak mero, realius pokyčius atneštų tik finansinio savarankiškumo miestams užtikrinimas ir vykdomosios valdžios galių suteikimas merams.

“Ar bus tiesiogiai išrinktas meras, ar tarybos išrinktas, jeigu nebus laikomasi Europos vietos savivaldos chartijos ir nebus formuojami vietiniai mokesčiai ir neužtikrinamas finansinis savarankiškas biudžetas, iš esmės niekas per daug ir nepasikeis”, – penktadienį spaudos konferencijoje sakė A.Kupčinskas.
“Tiesiog bus pakeista Konstitucijos pataisa, išrinksim tiesiogiai merą, bet iš esmės tai bus pigus, tuščias blizgutis liaudžiai”, – pridūrė Kauno vadovas.

Meras pabrėžė, kad konservatoriai pasisako už tai, jog tiesiogiai rinktas meras turėtų vykdomosios valdžios įgaliojimus,
“O dėl įgaliojimų, tai reiškia, kad stiprus meras būtų vykdomosios valdžios atstovas. Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai (TS – LKD) pasisako už tiesiogiai rinktą merą, bet būtent su vykdomosios institucijos aiškiais įgaliojimais, panašiai, kaip dabar yra administracijos direktorius”, – teigė A.Kupčinskas.
Tuo metu Alytaus rajono meras, taip pat TS – LKD partijos narys Algirdas Vrubliaukas įsitikinęs, kad centrinė valdžia per mažai pasitiki vietine.

“Trūksta tam tikro pasitikėjimo vietine valdžia. (…) Būtų išmintingą ne vieną valstybės deleguotą funkciją perduoti, kad savivalda spręstų. (…) Vienas iš žingsnių klausimus socialiniam sektoriui, socialinėje srityje perduoti pačiai savivaldai spręsti”, – spaudos konferencijoje teigė Alytaus rajono meras.
Tam pritarė ir A.Kupčinskas, pasak kurio, nepasitikėjimas vietine valdžia atsiskleidžia savivaldybės biudžetuose. Mero teigimu, atsiskleidžia akivaizdi disproporcija perskirstant surinktus mokesčius.

“Aš tikrai nesutinku su mūsų įstatymuose įtvirtinta nuostata, kad 80 proc. kelių priežiūros fondo lėšų keliauja į nacionalinės reikšmės kelius ir automagistrales. (…) Per 2008 metus Kauno miesto degalinėse miestiečiai įsipylė kuro, degalų, dujų, benzino šimtais tūkstančių tonų, sumokėjo 179 mln. akcizo į Valstybinį kelių priežiūros fondą. Tai atgal toms pačioms gatvėms tvarkyti, remontuoti, prižiūrėti, mes praėjusiais metais gavome 11 mln litų. Tai yra akivaizdi disproporcija”, – kalbėjo Kauno meras, pasak kurio, miesto gatvėms prižiūrėti kasmet reikia 80-90 mln. litų.

Pasak merų, svarbu ne tik įvesti tiesioginius mero rinkimus, tačiau taip pat apsispręsti dėl mero, tarybos, administracijos direktoriaus kompetencijų, bendruomenių ir visuomeninių organizacijų dalyvavimo savivaldoje bei seniūnų statuso.
Kalbėdamas apie savo politinę ateitį, A.Kupčinskas sakė, kad ketina siekti ir toliau vadovauti miestui.
“Dar mažiausiai vieną – dvi kadencijas reikia darbuotis, kad padaryčiau tai, ką esu užsibrėžęs”, – kalbėjo Kauno meras.

Už tiesioginį merų rinkimo būdą pasisakė prezidentė Dalia Grybauskaitė, Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas.
Pasak A.Kupčinsko, dėl tiesioginių mero rinkimų ir jo kompetencijų diskutuos ir šeštadienį posėdžiausianti TS-LKD taryba.
Savivaldos rinkimai Lietuvoje vyks 2011 metais.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: