© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Niujorko valdžia sekmadienį iki 21 metų padidino amžių, nuo kurio galima nusipirkti cigarečių, – tai naujausia miesto iniciatyva skatinant sveikesnį gyvenimo būdą.

Naujasis įstatymas, kuris buvo pasirašytas lapkričio 19 dieną, prieš pat buvusio mero Michaelo Bloombergo (Maiklo Blumbergo) antrosios kadencijos pabaigą, įsigaliojo po šešių mėnesių, bet jo poveikis jau buvo aiškiai juntamas.

“Jaunesniems nei 21-ų – jokio tabako”, – skelbia nedidelis užrašas prie įėjimo į vieną parduotuvėlę Mažosios Italijos šiauriniame rajone, kurioje prekiaujama rūkalais, laikraščiais, saldainiais, kava ir pyragaičiais.

Tabakas taip pat neparduodamas tiems, kas negali pateikti galiojančio asmens dokumento savo amžiui įrodyti. Krautuvininkas patikrina dokumentus ir tik tada paduoda cigarečių pakelį.

Šia priemone, kuri neturi precedento didžiuosiuose Amerikos miestuose, amžius, nuo kurio galima nusipirkti cigarečių, buvo padidintas nuo 18 metų. Priemonė taip pat taikoma kitokio pavidalo tabakui ir elektroninėms cigaretėms.

Tai naujausios Niujorko pastangos sumažinti mieste rūkymo mastą. Miestas jau draudžia cigaretes ir – nuo balandžio 29-osios – elektronines cigaretes restoranuose ir baruose, parkuose ir aikštėse, taip pat – viešuose miesto paplūdimiuose. Kai kurie privatūs gyvenamieji pastatai taip pat draudžia rūkyti.

Miesto valdžia tikisi, kad naujasis įstatymas daugiau kaip perpus sumažins rūkančių 18-20 metų jaunuolių skaičių.

Niujorkas taip pat tikisi įkvėpti kitus miestus įvesti panašius suvaržymus.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: