Vytauto Didžiojo universiteto Didžiosios salės fojė įvyko ketvirtoji projekto „Lietuvos gyventojų pilietinio aktyvumo skatinimas” nevyriausybinių organizacijų (NVO) mugė, lydima projekto šūkio „Nesamanok – būk sąmoningas”, atspindinčio siekį telkti visuomenę veiklai.

Kauno miesto NVO mugėje dalyvavo 26 organizacijos, tačiau ši mugė buvo išskirtinė ne tik dalyvaujančiųjų skaičiumi, bet ir tuo, kad dalyvavusios NVO labai vaizdžiai ir įdomiai atskleidė savo veiklos specifiką ir tikslus. Mugėje dalyvavo NVO, vienijančios tiek jaunimą, tiek senjorus, tiek atskirų socialinių grupių narius, tiek bendrus pomėgius turinčius žmones. Dalyvaujančių NVO aktyvumas ir nuoširdumas parodė, kad visuomenininkams labai svarbu bendrauti, užmegzti tarpusavio ryšius, parodyti save visuomenei.

Mugėje sveikinimo žodį tarė Kauno miesto savivaldybės tarybos narė Ona Nijolė Rudgalvienė ir perdavė Kauno miesto mero Andriaus Kupčinsko sveikinimus bei padėką LTD jaunųjų teisininkų skyriui už tokią gražią iniciatyvą bei palinkėjo sėkmės tolesnėje visuomeninėje veikloje. Visus susirinkusiuosius taip pat pasveikino ir Kauno miesto jaunimo reikalų koordinatorė Laura Ramanauskaitė – Stašiauskienė.

Mugės dalyvių prisistatymai buvo labai įvairūs. Lietuvos skautijos Kauno kraštas ir Kauno krašto neįgaliųjų sąjunga pristatė save dainomis. Kauno klubas „Ekonomistai” surengė aukcioną, kurio metu pardavė žuvytę vardu Ekonomiksas. Kauno krašto donorų draugija suteikė galimybę žmonėms tapti neatlygintinais kraujo donorais bei įsigyti donoro kortelę. Gyvūnų globėjų asociacija atsivežė keletą savo globotinių – mažų šuniukų, taip parodydami, kokia svarbi ir reikalinga pagalba šiems mažiems gyvūnėliams. KTU Žygeivių klubas „Ąžuolas” pasistatė svarbiausią žygeivių atributą – palapinę. Kauno mugėje taip pat dalyvavo ir LTD Kauno skyrius, kuris pristatydamas savo veikla pabrėžė, kad rūpinasi ne tik skyriaus narių, bet ir visos visuomenės teisiniu švietimu, organizuodami teisininkų diskusijas, konferencijas aktualiomis temomis.

Mugėje, kaip jau tapo įprasta, vyko nuomonių dvikova DALYVAUTI (NE)VERTA. Šioje dvikovoje išreikštos dvi pozicijos – atskleisti teigiami ir neigiami dalyvavimo NVO veikloje aspektai. Teigiamus dalyvavimo NVO veikloje aspektus atskleidė Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Studentų atstovybės prezidentas Donatas Juodpusis, LTD Kauno skyriaus pirmininkas Romas Aikevičius, Kauno socialinių NVO sąjungos vadovė Liuda Butkevičienė. Jų oponentai buvo LTD jaunųjų teisininkų skyriaus pirmininkas Mantas Gerdauskis, verslininkas, UAB „Dilema” direktorius, AB „Kauno kranai” pardavimų vadovas Paulius Lukševičius, Mykolo Romerio universiteto debatų klubo narys, MRU ir VDU studentas Justas Randis. Nuomonių dvikovą moderavo Kauno miesto jaunimo reikalų koordinatorė Laura Ramanauskaitė – Stašiauskienė.

Dvikovą pradėjo D. Juodpusis, kuris akcentavo, kad dalyvavimas visuomeninėje veikloje lavina asmens kompetencijas, suteikia galimybę realizuoti save, o kas svarbiausia – „NVO ugdo lyderius”. Tačiau šiai D. Juodpusio nuomonei paprieštaravo M. Gerdauskis, kuris teigė, kad „NVO nėra lyderių, o jeigu taip būtų, tuomet NVO sektorius būtų ant bangos”.

M. Gerdauskis taip pat pabrėžė, kad atėjusiems naujiems nariams NVO nariai skiria per mažai dėmesio ir neleidžia atsiskleisti. L. Butkevičienė, oponuodama M. Gerdauskiui, garsių filosofų mintimis atskleidė nevyriausybinių organizacijų svarbą valstybei. Anot jos, „NVO įprasmina demokratijos idėjas”, nevyriausybinės organizacijos kaip visuomenės susivienijimas sudaro valstybės pagrindą. P. Lukševičius iškėlė klausimą: „kas geriau – dalyvauti NVO veikloje ar išmokti dar vieną užsienio kalbą?”. Šiuo klausimu P. Lukševičius atkreipė dėmesį į tai, kad laikas, kuris skiriamas visuomeninėms organizacijoms, gali būti panaudojamas prasmingiau – mokslams, šeimai, karjerai. R. Aikevičius akcentavo jaunimo dalyvavimo NVO svarbą, kadangi būtent „jauni žmonės turi kurti pilietinę visuomenę”. Na, o J. Randis, oponuodamas teigiančiajai pusei, siūlė kiekvienam investuoti į save. Šį investavimą kiekvienas mato savaip, tačiau, jo manymu, „žmogus, būdamas savo srities profesionalas, gali daug daugiau padaryti, padėti žmonėms negu dalyvaudamas visuomeninėje veikloje”. Dvikovą reziumavo L. Ramanauskaitė – Stašiauskienė, paprašiusi žiūrovų nuspręsti, kuri pozicija jiems priimtinausia. Žiūrovai plojimais didžiausią palaikymą išreiškė dalyvavimą visuomeninėje veikloje gynusius dvikovos dalyvius.

Kauno NVO mugė dar kartą patvirtino, kad Lietuvoje yra daugybė aktyvių, energingų žmonių, kurie pasirengę telkti aplink save bendraminčius ir padėti kitiems. Tikimės, kad visuomeninių organizacijų užmegzti ar sustiprinti tarpusavio ryšiai padės tolesnėje veikloje siekiant bendrų tikslų ir įgyvendinant bendrus projektus.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: