Gruodžio 12 d. paaiškės, kur vyks Londono olimpinių žaidynių atrankos turnyras

Dėl galimybės organizuoti Londono olimpinių žaidynių atrankos turnyrą pagrindinė Lietuvos konkurentė yra Makedonija, įsitikinęs šalies krepšinio federacijos (LKF) generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas.

Savaitgalį jis ir LKF vykdantysis direktorius Paulius Motiejūnas skris į Madridą sužinoti, kuriai šaliai bus suteikta teisė rengti olimpinį turnyrą.

Makedonijos pranašumas – pinigai

Prieš kelionę Balčiūnas jaučiasi ramus. Generalinis sekretorius žino, kad nedidelė Lietuva sulauks palaikymo iš daugumos Senojo žemyno šalių bei tokių valstybių kaip JAV, Kinija ar Filipinai.

„Mums sudėtinga varžytis ne su Makedonijos krepšinio federacija, o vyriausybe ir jos finansiniais ištekliais, – pagrindinį konkurentų pranašumą įvardijo Balčiūnas. – Šiuo metu krepšinis Makedonijoje yra sporto šaka numeris vienas. Šiam turnyrui jie ruošiasi skirti didžiąją dalį viso sporto biudžeto, todėl net kyla nepasitenkinimas iš kitų sporto šalių.“

Balčiūnas svarstė, jog tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) valdyba gali atsižvelgti ir į tai, kad Makedonija pastaraisiais metais neorganizavo nė vieno su krepšiniu susijusio renginio.

Atrankos turnyras turėtų vykti Europoje

Negana to, Makedonija be kandidatavimo mokesčio – 3 mln. eurų, skyrė 2 mln. eurų paramą krepšinio fondui. Lietuva sumokėjo tik kandidatavimo mokestį.

Tiesa, lietuviai FIBA vadovams įteiks specialiai olimpiniam turnyrui sukurtą 2012 metų kalendorių su dvylika priežasčių, kodėl Lietuva turėtų tapti kvalifikacinių varžybų šeimininke.

Dar dvi konkurentės – Venesuela ir Angola yra iš Pietų Amerikos bei Afrikos žemynų, todėl, anot Balčiūno, tai gerokai sumažina jų galimybes.

2012-ųjų olimpiada vyks Europoje, tad sportininkams keliauti ir varžytis kituose pasaulio kontinentuose būtų sunku dėl pakankamai svarios priežasties – aklimatizacijos.

Kaip ant mielių augantys reitingai

Lietuvos pranašumai – garsių krepšinio pasaulio atstovų – Davido Blatto ir Andrejaus Kirilenkos raginimai turnyrą rengti Lietuvoje ir 2011-ųjų vasarą įspūdingai šoktelėję su krepšiniu susijusių reklamų bei televizijos transliacijų reitingai.

Lietuvos rinktinės draugiškas rungtynes šią vasarą stebėjo 10 proc. visų televizijos žiūrovų. 2010-aisiais šis skaičius buvo dvigubai mažesnis – 4,5 proc.

Per visą istoriją didžiausio susidomėjimo sulaukė Europos čempionato ketvirtfinalis tarp Lietuvos bei Makedonijos rinktinių, kurį stebėjo 26,3 proc. žiūrovų.

Tarp dešimties labiausiai žiūrimų vasaros sezono transliacijų – šeši draugiški Lietuvos rinktinės mačai. Balčiūno žodžiais, tai nuostabi statistika, padėsianti surasti naujų rėmėjų ir tapsianti svariu argumentu siekiant organizuoti olimpinį atrankos turnyrą.

„Penkios su krepšiniu susijusios reklamos tapo apskritai labiausiai įsiminusiomis šių metų reklamomis. Labiausiai patikusia šių metų reklama išrinkta „Samsung Galaxy“ telefono reklama su Robertu Javtoku ir Dariumi Songaila“, – džiaugėsi Balčiūnas.

Ar krepšinio šaliai kitąmet vėl bus suteikta teisė organizuoti prestižinį renginį, paaiškės pirmadienį, gruodžio 12 d.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: