fullmarketing.sk archyvo nuotr.

Pradedančiųjų verslininkų Kauno mieste ir Kauno rajone daugėja – skelbia VĮ Registrų centras statistiniai duomenys. Per šiuos metus Kauno mieste buvo užregistruoti 1032 nauji juridiniai asmenys. Didžioji jų dalis – uždarosios akcinės bendrovės. Viso Kauno mieste įregistruota virš 27 tūkstančių juridinių asmenų.

Juridinis asmuo yra bet kokia ūkine veikla besiverčiantis asmuo arba įmonė, deklaruojanti savo veiklą ir mokanti mokesčius įstatymų numatyta tvarka. Populiariausią Lietuvoje verslo forma išlieka Uždaroji akcinė bendrovė, tačiau šiais metais įsigaliojo ir nauja verslo forma – Mažoji Bendrija. Ji tapo tarpine grandimi tarp Individualiosios įmonės (IĮ) ir Uždarosios akcinės bendrovės (UAB). Juridiniais asmenimis laikomi ir pavieniai verslininkai, patys teikiantys paslaugas. Jie dirba pagal verslo liudijimą arba individualios veiklos pažymą.

Pradedančiųjų savo verslą daugėja, todėl natūralu, kad smulkiajam verslui skiriama nemažai dėmesio iš valstybės ir privataus sektoriaus. Valstybė (konkrečiau, LR Ūkio ministerija) skiria įvairią pagalbą pradedantiesiems verslininkams dažniausiai mokymų pavidalu. Yra ir kelios organizacijos, padedančios verslininkams, tačiau ta pagalba yra teorinio pobūdžio. Praktinio pobūdžio pagalba užsiima įvairios įmonės, kuriančios specialius informacinius resursus verslininkams.

Viena tokių sistemų – nemokamos paslaugų reklamos portalas Versliukai.lt. Pasak Versliukai.lt projekto vadovo Daumanto Kirkučio, šio projekto tikslas yra burti smulkiųjų verslininkų bendruomenę ir padėti įvairių specialybių profesionalams surasti užsakymų.

Informacinė sistema veikia labai paprastai. Verslininkai nemokamai sukuria savo pristatomąjį puslapį, kuriame pateikia savo kontaktinius duomenis, darbų nuotraukas ir trumpą aprašymą apie savo kvalifikaciją. Viena pagrindinių funkcijų – itin tikslus paslaugų ir specialybių katalogas, kuriame galima užsiregistruoti. Pagal jį potencialūs darbdaviai (tiek įmonės, tiek privatūs asmenys) gali susirasti specialisto kontaktus ir su juo susisiekti dėl konkretaus užsakymo asmeniškai.

„Pradedantysis verslininkas dažnai atrodo pasimetęs ir sutrikęs pirmaisiais savo nuosavo verslo mėnesiais. Jis nežino, ko čia griebtis, kad atsirastų užsakymų ir klientai jį surastų. Versliukai.lt puslapiu norėjome išspręsti šią problemą, ir pasiūlyti tiek paslaugų teikėjams, tiek užsakovams patogią aplinką internete, kur jie galėtų gauti kontaktus ir bendrauti dėl konkrečių užsakymų“, – sako UAB „Versliukai“ direktorius Daumantas Kirkutis. Verslininkas pabrėžė, kad kol kas šis projektas yra tik pradinėje stadijoje, o jau patraukė tiek verslo atstovų, tiek žiniasklaidos dėmesį.

Smulkiesiems Kauno verslininkams šis projektas yra naudingas dėl kelių priežasčių. Viena jų – nemokama savo verslo reklama. Kitas svarbus momentas yra skirtas užsakovams, nes jie gali susirasti paslaugų teikėjus, dirbančius tik Kauno apskrityje. Dar vienas privalumas – pirmaisiais mėnesiais toks nemokamas puslapis gali atstoti pagrindinį jaunos įmonės ar verslo prisistatymo kanalą internete. Tai reiškia, kad nereikalingos investicijos savam interneto puslapiui kurti.

Lietuvoje tokio masto interneto puslapis yra kol kas vienintelis. Keletas kitų yra daugiau orientuoti į paslaugos užsakovus, o ne į smulkiųjų verslininkų prisistatymą. Tokie interneto sprendimai realiai prisideda prie smulkaus verslo plėtros, todėl yra naudingi ir reikalingi. Tuo įsitikinęs ne tik Versliukai.lt įkūrėjas D. Kirkutis, bet ir keletas smulkiųjų verslininkų, jau gavusių realių užsakymų iš šio interneto puslapio.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: