Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Konstitucinis Teismas (KT) penktadienį paskelbė išvadą, kad Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) negaliojusiais pripažindama vienmandatės Zarasų-Visagino apygardos rinkimų rezultatus Seimo rinkimų įstatymo nepažeidė.

“Vyriausiosios rinkimų komisijos spalio 21 dienos sprendimu dėl Zarasų-Visagino vienmandatės apygardos rinkimų pripažinimo negaliojančiais Seimo rinkimų įstatymas nebuvo pažeistas”, – išvadą perskaitė KT pirmininkas Romualdas Kęstutis Urbaitis.

Į KT su paklausimu dėl Seimo rinkimų įstatymo pažeidimų kreipėsi prezidentė Dalia Grybauskaitė, atsižvelgdama į partijos “Tvarka ir teisingumas” pateiktą skundą.

“Tvarkiečiai” ginčija Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimą rinkimų rezultatus Zarasų-Visagino apygardoje pripažinti negaliojančiais.

“Tvarkiečių” kandidatas Algimantas Dumbrava šioje apygardoje po pirmojo turo užėmė pirmą vietą. Antras liko Darbo partijos atstovas Rimvydas Podolskis, kurį VRK pripažino papirkinėjus rinkėjus ir šiurkščiai pažeidus Seimo rinkimų įstatymą.

Įstatymas numato, kad kandidatai ir partijos VRK sprendimus arba jos atsisakymą nagrinėti skundus dėl Seimo rinkimų įstatymo pažeidimų gali apskųsti Seimui ar prezidentui. Tokiais atvejais Seimas ar prezidentas kreipiasi į Konstitucinį Teismą su paklausimu, o šiam paskelbus išvadą, galutinį sprendimą priima parlamentas.

Jeigu KT priima išvadą, kad buvo šiurkščiai pažeistas Seimo rinkimų įstatymas ar suklastoti rinkimų dokumentai ir tai turėjo įtakos nustatant rinkimų esminius rezultatus, Seimas gali priimti vieną iš šių nutarimų: pripažinti rinkimus vienmandatėje ar daugiamandatėje rinkimų apygardoje negaliojančiais arba nustatyti tikruosius esminius rinkimų rezultatus pagal rinkimų komisijų pateiktus balsų skaičiavimo protokolus ar kitus rinkimų dokumentus. Seimas kartu priima nutarimą dėl neteisėtai ir teisėtai išrinktų Seimo narių.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: